Pregled bibliografske jedinice broj: 926671
Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve
Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek : Zagreb, 2018. str. 248-252 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 926671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav različitih vrsta bundeve
(Nutritional composition of different pumpkin species)
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Mišković, Ilijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Zagreb, 2018, 248-252
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
C. pepo ; C. moschata ; C. maxima ; vitamin C ; β-karoten
(C. pepo ; C. moschata ; C. maxima ; vitamin C ; β-carotene)
Sažetak
Bundeve se odlikuju značajnom biološkom i nutritivnom vrijednošću, a posebno su cijenjene zbog visokog sadržaja karotenoida. Unutar roda Cucurbita vrste se značajno razlikuju prema brojnim morfološkim i nutritivnim svojstvima. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi razlike u nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva kultivara triju vrsta bundeva. Značajne razlike između istraživanih kultivara utvrđene su za parametre osnovnog kemijskog sastava, prilikom čega je najveći sadržaj suhe tvari utvrđen za vrstu C. maxima. Najveći sadržaj vitamina C zabilježen je kod vrste C. pepo, dok je kod vrste C. moschata utvrđen najviši sadržaj ukupnih fenola i β-karotena.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)