Pregled bibliografske jedinice broj: 926666
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926666 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja
(Impact of way of cooling and atmosphere on antioxidant capacity of packed strawberries fruit durning storage)
Autori
Solarić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
31
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
jagode, skladištenje, hlađenje, pakiranje, antioksidacijski kapacitet
(strawberries, storage, cooling, packaging, antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj rada je istražiti kako način na koji se plod jagode hladi i sastav atmosfere pakiranja utječe na antioksidacijski kapacitet u razdoblju skladištenja pri tri temperature. Ispitivane su tehnike hlađenja vakuumom i normalno hlađenje u hladnjaku. Svježe jagode sorte Joly hladile su se nezapakirane (kontrolni uzorak), zapakirane u uvjetima modificirane atmosfere (MA) i zapakirane u atmosferi zraka pri 1°C, 5°C i 10°C. Antioksidacijski kapacitet jagoda određivan je DPPH metodom 1., 4. i 7. dana skladištenja. Jagode koje su skladištene u atmosferi zraka kao: obično hlađene - nezapakirane, obično hlađene - zapakirane i hlađene vakuumom - zapakirane, pokazuju najviši antioksidacijski kapacitet hlađenjem na 1°C, a najniži na 10°C. Skladištenjem zapakiranih jagoda u MA, hlađenih vakuumom i normalno, pokazuju najviši antioksidacijski kapacitet hlađenjem na 10°C, a najniži na 5°C. Tri najviše izmjerene vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta sedmog dana skladištenja su u uvjetima: obično hlađene - nezapakirane jagode 1°C, obično hlađene – zapakirane u atmosferi zraka 1°C i obično hlađene – nezapakirane na 5°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine", HRZZ-09.01/279