Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926653

Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje


Zovko, Mirela
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje
(Influence of harvest time and growing area on aroma components in sour cherry)

Autori
Zovko, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2015

Stranica
65

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
višnja, aroma, zrenje, GC-MS
(sour cherry, aroma, ripening, GC-MS)

Sažetak
Eksperimentom je istražen utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromtski profil višnje. Analizirani su uzorci ploda različitih sorata višnje s područja Zadra i Osijeka, koji su brani u više termina berbe u različitim stadijima zrelosti ploda. Sorte proučavane eksperimentom su Oblačinska s genotipovima OS, D-6, 6 i 18, Maraska s genotipovima MA i Brač-6, te Rexelle, Heimann, Kelleris i Cigančica. Rezultati su dobiveni provedbom plinske kromatografije uz masenu spektrometriju. Identifikacija je provedena pomoću smjese alkana i pomoću računalnog programa AMDIS. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da ukupan udio spojeva arome raste zrenjem ploda višnje, te je najzastupljeniji spoj u svim uzorcima višnje benzaldehid. Rezultati istraživanja pokazuju razliku u udjelima pojedinih spojeva arome kod istih sorti, uzgajanih na dvije različite lokacije, tj. Zadar i Osijek te da je Cigančica sorta kod koje je identificirano najmanji broj spojeva arome, dok je kod genotipova Maraske i Oblačinske višnje, identificirano najviši broj spojeva arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zovko, Mirela
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zovko, M. (2015) 'Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zovko, Mirela}, year = {2015}, pages = {65}, keywords = {vi\v{s}nja, aroma, zrenje, GC-MS}, title = {Utjecaj termina berbe i podru\v{c}ja uzgoja na aromatski profil vi\v{s}nje}, keyword = {vi\v{s}nja, aroma, zrenje, GC-MS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zovko, Mirela}, year = {2015}, pages = {65}, keywords = {sour cherry, aroma, ripening, GC-MS}, title = {Influence of harvest time and growing area on aroma components in sour cherry}, keyword = {sour cherry, aroma, ripening, GC-MS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font