Pregled bibliografske jedinice broj: 926653
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje
(Influence of harvest time and growing area on aroma components in sour cherry)
Autori
Zovko, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
65
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
višnja, aroma, zrenje, GC-MS
(sour cherry, aroma, ripening, GC-MS)
Sažetak
Eksperimentom je istražen utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromtski profil višnje. Analizirani su uzorci ploda različitih sorata višnje s područja Zadra i Osijeka, koji su brani u više termina berbe u različitim stadijima zrelosti ploda. Sorte proučavane eksperimentom su Oblačinska s genotipovima OS, D-6, 6 i 18, Maraska s genotipovima MA i Brač-6, te Rexelle, Heimann, Kelleris i Cigančica. Rezultati su dobiveni provedbom plinske kromatografije uz masenu spektrometriju. Identifikacija je provedena pomoću smjese alkana i pomoću računalnog programa AMDIS. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da ukupan udio spojeva arome raste zrenjem ploda višnje, te je najzastupljeniji spoj u svim uzorcima višnje benzaldehid. Rezultati istraživanja pokazuju razliku u udjelima pojedinih spojeva arome kod istih sorti, uzgajanih na dvije različite lokacije, tj. Zadar i Osijek te da je Cigančica sorta kod koje je identificirano najmanji broj spojeva arome, dok je kod genotipova Maraske i Oblačinske višnje, identificirano najviši broj spojeva arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb