Pregled bibliografske jedinice broj: 926630
Utjecaj postupka pripreme i zamrzavanja te skladištenja na kvalitetu kaše jagode
Utjecaj postupka pripreme i zamrzavanja te skladištenja na kvalitetu kaše jagode, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka pripreme i zamrzavanja te skladištenja na kvalitetu kaše jagode
(Strawberry puree quality upon pretreatment, freezing and storing)
Autori
Bebek, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
jagoda, zamrzavanje uz visoki tlak, ultrazvuk, blanširanje, parametri kvalitete, antioksidacijski kapacitet, ukupni fenoli
(strawberry, freezing under high pressure, ultrasound, blanching, parameters of quality, antioxidative capacity, total phenols)
Sažetak
Cilj rada je istražiti kako različiti postupci pripreme i zamrzavanja utječu na kvalitetu kaše jagode koja je skladištena kroz 4 mjeseca. Jagode nabavljene iz trgovačke mreže pripremljene su homogenizacijom nakon čega tretirani blanširanjem ili ultrazvukom. Kaša jagode zamrznute su bez ili uz primjenu visokog tlaka i skladištene na -18 oC kroz 4 mjeseca. Parametri kvalitete koji su ispitani bili su topljiva suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost, boja, senzorska svojstva, antioksidacijski kapacitet te ukupni fenoli. Svi parametri određeni su prije i nakon skladištenja. Uočeno je da korišteni predtretmani te zamrzavanje uz primjenu visokog tlaka nemaju bitnog pozitivnog učinka na kvalitetu uzoraka. Pire jagode koji nije bio podvrgnut predtretmanu niti visokom tlaku zadržava parametre kvalitete najsličnije početnom uzorku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine", HRZZ-09.01/279
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb