Pregled bibliografske jedinice broj: 926610
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline
(Effect of preparation procedure on phenols and color parameters of olive leaves drinks)
Autori
Marić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
29
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
infuzija lista masline, napitak, parametri boje, ukupni fenoli
(olive leaf infusion, drink, total phenols, color parameters)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj pripreme i vremena stajanja na koncentraciju ukupnih fenola i boju napitka dobivenog od listića masline. U tu svrhu pripremljena je infuzija na tri različita načina, i to tako da je kontakt listića i vode početno zagrijane na 100oC bio 5, 10 te 15 min. Promjene su se pratile nakon stajanja od 5, 15, 30, 60, 240 te 420 min. Ukupni fenoli određeni su pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a boja primjenom kolorimetra. Prema rezultatima dobivenim provedenim istraživanjem, može se zaključiti da se unatoč oscilacijama pri različitim vremenima stajanja, količina ukupnih fenola povećava s vremenom kontakta, dok su promjene u boji vrlo neznatne. S vremenom stajanja infuzije sežu polagano prema tamnijim nijansama, a koncentracija ukupnih fenola se ne mijenja značajno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.