Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926610

Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline


Marić, Martina
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline
(Effect of preparation procedure on phenols and color parameters of olive leaves drinks)

Autori
Marić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
29

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
infuzija lista masline, napitak, parametri boje, ukupni fenoli
(olive leaf infusion, drink, total phenols, color parameters)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj pripreme i vremena stajanja na koncentraciju ukupnih fenola i boju napitka dobivenog od listića masline. U tu svrhu pripremljena je infuzija na tri različita načina, i to tako da je kontakt listića i vode početno zagrijane na 100oC bio 5, 10 te 15 min. Promjene su se pratile nakon stajanja od 5, 15, 30, 60, 240 te 420 min. Ukupni fenoli određeni su pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a boja primjenom kolorimetra. Prema rezultatima dobivenim provedenim istraživanjem, može se zaključiti da se unatoč oscilacijama pri različitim vremenima stajanja, količina ukupnih fenola povećava s vremenom kontakta, dok su promjene u boji vrlo neznatne. S vremenom stajanja infuzije sežu polagano prema tamnijim nijansama, a koncentracija ukupnih fenola se ne mijenja značajno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Martina
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marić, M. (2017) 'Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Martina}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {infuzija lista masline, napitak, parametri boje, ukupni fenoli}, title = {Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline}, keyword = {infuzija lista masline, napitak, parametri boje, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Martina}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {olive leaf infusion, drink, total phenols, color parameters}, title = {Effect of preparation procedure on phenols and color parameters of olive leaves drinks}, keyword = {olive leaf infusion, drink, total phenols, color parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font