Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926605

Utjecaj pripreme i stajanja na senzorska svojstva i antioksidacijsku aktivnost napitka od lista masline


Novak, Morana
Utjecaj pripreme i stajanja na senzorska svojstva i antioksidacijsku aktivnost napitka od lista masline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pripreme i stajanja na senzorska svojstva i antioksidacijsku aktivnost napitka od lista masline
(Stability of antioxidant activity and sensory properties of olive leaf drink)

Autori
Novak, Morana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
infuzija lista masline, napitak, antioksidacijska aktivnost, senzorska svojstva
(olive leaf infusion, drink, antioxidant activity, sensory properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj pripreme i stajanja na antioksidacijsku aktivnost i senzorska svojstva napitka (infuzije) lista masline. U tu svrhu pripremljeno je tri uzorka napitka od lista masline koja su se razlikovala u vremenu kontakta listića i vode. Promjene su praćene i mjerene kroz 15, 30, 60, 240 i 420 min. Pomjene antioksidacijske aktivnosti praćene su primjenom DPPH metode. Praćeno je i kako se mijenjaju senzorska svojstva napitka od lista masline kroz isto vrijeme stajanja. Prema dobivenim rezultatima, može se zaključiti da na antioksidacijsku aktivnost utječe vrijeme kontakta, ali ne i vrijeme stajanja. . Dok vrijeme stajanja značajno utječe na senzorska svojstva infuzije iako je napitak i nakon 420 min bio svojstven na list masline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Morana
Utjecaj pripreme i stajanja na senzorska svojstva i antioksidacijsku aktivnost napitka od lista masline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novak, M. (2017) 'Utjecaj pripreme i stajanja na senzorska svojstva i antioksidacijsku aktivnost napitka od lista masline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Morana}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {infuzija lista masline, napitak, antioksidacijska aktivnost, senzorska svojstva}, title = {Utjecaj pripreme i stajanja na senzorska svojstva i antioksidacijsku aktivnost napitka od lista masline}, keyword = {infuzija lista masline, napitak, antioksidacijska aktivnost, senzorska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Morana}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {olive leaf infusion, drink, antioxidant activity, sensory properties}, title = {Stability of antioxidant activity and sensory properties of olive leaf drink}, keyword = {olive leaf infusion, drink, antioxidant activity, sensory properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font