Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926595

Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi


Ivanković, Monika
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi
(The stability of olive leaf drink during storage at low temperature)

Autori
Ivanković, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, list masline, napitak, skladištenje, ukupni fenoli
(antioxidant capacity, olive leaf, drink, storage, total phenol)

Sažetak
U ovome radu cilj je bio ispitati stabilnost napitka od lista masline tijekom 12 tjedana skladištenja pri temperaturi od 8 ⁰C. Svojstva koja su se pratila i analize koje su se provodile su: boja (CIELAB metodom), senzorska svojstva (kvalitativnom deskriptivnom analizom), koncentracija ukupnih fenola (pomoću Folin-Ciocalteu reagensa), antioksidacijski kapacitet (DPPH metodom) te mikrobiološka svojstva. Rezultati pokazuju da se povećanje a, b, C i ΔE vrijednosti te smanjenje L i H⁰ vrijednosti. Koncentracija fenola se vremenom nije značajnije smanjila, kao ni antioksidacijski kapacitet. Skladištenjem su se senzorska svojstva mijenjala i to tako da su se smanjili intenzitet žute boje, miris na list masline, trpki okus, strani miris, a povećao se intenzitet smeđe boje te harmoničnost okusa. Mikrobiološka ispitivanja ukazuju na prihvatljivu stabilnost napitka tijekom skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanković, Monika
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivanković, M. (2017) 'Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Monika}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, list masline, napitak, skladi\v{s}tenje, ukupni fenoli}, title = {Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladi\v{s}tenja pri sni\v{z}enoj temperaturi}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, list masline, napitak, skladi\v{s}tenje, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivankovi\'{c}, Monika}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {antioxidant capacity, olive leaf, drink, storage, total phenol}, title = {The stability of olive leaf drink during storage at low temperature}, keyword = {antioxidant capacity, olive leaf, drink, storage, total phenol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font