Pregled bibliografske jedinice broj: 926595
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi
(The stability of olive leaf drink during storage at low temperature)
Autori
Ivanković, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, list masline, napitak, skladištenje, ukupni fenoli
(antioxidant capacity, olive leaf, drink, storage, total phenol)
Sažetak
U ovome radu cilj je bio ispitati stabilnost napitka od lista masline tijekom 12 tjedana skladištenja pri temperaturi od 8 ⁰C. Svojstva koja su se pratila i analize koje su se provodile su: boja (CIELAB metodom), senzorska svojstva (kvalitativnom deskriptivnom analizom), koncentracija ukupnih fenola (pomoću Folin-Ciocalteu reagensa), antioksidacijski kapacitet (DPPH metodom) te mikrobiološka svojstva. Rezultati pokazuju da se povećanje a, b, C i ΔE vrijednosti te smanjenje L i H⁰ vrijednosti. Koncentracija fenola se vremenom nije značajnije smanjila, kao ni antioksidacijski kapacitet. Skladištenjem su se senzorska svojstva mijenjala i to tako da su se smanjili intenzitet žute boje, miris na list masline, trpki okus, strani miris, a povećao se intenzitet smeđe boje te harmoničnost okusa. Mikrobiološka ispitivanja ukazuju na prihvatljivu stabilnost napitka tijekom skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb