Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926593

Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina


Dobrinčić, Ana
Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina
(Influence of matrodextrin and inulin addition in spray drying process of gallic acid model solution and olive leaves extract)

Autori
Dobrinčić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
47

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
list masline, sušenje raspršivanjem, maltodekstrin, inulin, ukupni fenoli
(olive leaf, spray drying, maltodextrin, inulin, polyphenols)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih nosača (maltodekstrina (MD), inulina (I) i smjese maltodekstrina i inulina (MI)) na prinos praha, učinkovitost mikroinkapsulacije ukupnih fenola i fizikalna svojstva prahova ekstrakta lista masline dobivenih sušenjem raspršivanjem. Kako bi se utvrdila optimalna temperatura (120, 150, 180 °C) te omjer uzorak:nosač (3:1, 5:1), za svaki od nosača, provedeno je sušenje modelnih otopina galne kiseline. Optimalna temperatura za sva tri korištena nosača je 150 C. Optimalan omjer galne kiseline i nosača uz MD i MI je 5:1, a uz I 3:1. Navedeni parametri zatim su korišteni za sušenje ekstrakta lista masline. Upotrebom MI postignut je najveći prinos praha ekstrakta lista masline (39, 97 %), najveća učinkovitost mikroinkapsulacije (33, 81 %) i najbolja fizikalna svojstva praha, a upotrebom I najveća koncentracija fenola (128, 68 mg GAE/g praha). Koncentracije ukupnih fenola u dobivenim prahovima povećane su više od tri puta u odnosu na prah lista masline prije sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Dobrinčić (autor)

Avatar Url Maja Repajić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobrinčić, Ana
Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dobrinčić, A. (2017) 'Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrin\v{c}i\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {list masline, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, maltodekstrin, inulin, ukupni fenoli}, title = {Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri su\v{s}enju raspr\v{s}ivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina}, keyword = {list masline, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, maltodekstrin, inulin, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrin\v{c}i\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {olive leaf, spray drying, maltodextrin, inulin, polyphenols}, title = {Influence of matrodextrin and inulin addition in spray drying process of gallic acid model solution and olive leaves extract}, keyword = {olive leaf, spray drying, maltodextrin, inulin, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font