Pregled bibliografske jedinice broj: 926590
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem
(The effects of gum arabic, maltodextrin and inulin on phenolic compounds in model solutions and olive leaf extracts during spray drying)
Autori
Tuđen, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
42
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
list masline, maltodekstrin, arapska guma, inulin, polifenoli
(olive leaf, maltodextrin, gum arabic, inulin, polyphenolic)
Sažetak
List masline karakterizira veliki udio polifenolnih spojeva sa značajnim antioksidacijskim potencijalom. Zbog toga polifenolni ekstrakt lista masline kao dobar antioksidans ima primjenu u prehrambenoj industriji kako bi se smanjile promjene na hrani tijekom prerade hrane ili skladištenja ali i kao dodatak funkcionalnoj hrani. Da bi se zaštitila biološka aktivnost fenola tijekom procesiranja hrane i prolaza kroz probavni trakt primjenjuje se tehnika mikroinkapsulacije. Cilj ovog rada bio je provesti inkapsulaciju ekstrakta lista masline sušenjem raspršivanjem. Prvo su se istražile vrste nosača i procesni parametri za inkapsulaciju galne kiseline, predstavnika polifenolnih spojeva. Korišteni su arapska guma, maltodekstrin i inulin uz primjenu temperature sušenja (120, 150, 180 °C) i omjer aktivne komponente i nosača u otopini za sušenje (3:1, 5:1). Zatim su najbolji procesni parametri za svaki nosač primijenjeni za inkapsulaciju ekstrakta lista masline. Najbolji rezultati sušenja ekstrakta lista masline postignuti su sušenjem uz kombinaciju arapske gume i maltodekstrina (150 °C, 3:1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane", HRZZ-3035.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb