Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926590

Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem


Tuđen, Lucija
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem
(The effects of gum arabic, maltodextrin and inulin on phenolic compounds in model solutions and olive leaf extracts during spray drying)

Autori
Tuđen, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
42

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
list masline, maltodekstrin, arapska guma, inulin, polifenoli
(olive leaf, maltodextrin, gum arabic, inulin, polyphenolic)

Sažetak
List masline karakterizira veliki udio polifenolnih spojeva sa značajnim antioksidacijskim potencijalom. Zbog toga polifenolni ekstrakt lista masline kao dobar antioksidans ima primjenu u prehrambenoj industriji kako bi se smanjile promjene na hrani tijekom prerade hrane ili skladištenja ali i kao dodatak funkcionalnoj hrani. Da bi se zaštitila biološka aktivnost fenola tijekom procesiranja hrane i prolaza kroz probavni trakt primjenjuje se tehnika mikroinkapsulacije. Cilj ovog rada bio je provesti inkapsulaciju ekstrakta lista masline sušenjem raspršivanjem. Prvo su se istražile vrste nosača i procesni parametri za inkapsulaciju galne kiseline, predstavnika polifenolnih spojeva. Korišteni su arapska guma, maltodekstrin i inulin uz primjenu temperature sušenja (120, 150, 180 °C) i omjer aktivne komponente i nosača u otopini za sušenje (3:1, 5:1). Zatim su najbolji procesni parametri za svaki nosač primijenjeni za inkapsulaciju ekstrakta lista masline. Najbolji rezultati sušenja ekstrakta lista masline postignuti su sušenjem uz kombinaciju arapske gume i maltodekstrina (150 °C, 3:1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane", HRZZ-3035.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tuđen, Lucija
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tuđen, L. (2017) 'Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tu\djen, Lucija}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {list masline, maltodekstrin, arapska guma, inulin, polifenoli}, title = {Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri su\v{s}enju raspr\v{s}ivanjem}, keyword = {list masline, maltodekstrin, arapska guma, inulin, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tu\djen, Lucija}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {olive leaf, maltodextrin, gum arabic, inulin, polyphenolic}, title = {The effects of gum arabic, maltodextrin and inulin on phenolic compounds in model solutions and olive leaf extracts during spray drying}, keyword = {olive leaf, maltodextrin, gum arabic, inulin, polyphenolic}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font