Pregled bibliografske jedinice broj: 925773
Količina alergena u mesnim proizvodima
Količina alergena u mesnim proizvodima, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 925773 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina alergena u mesnim proizvodima
(Allergens in meat products)
Autori
Poljanec, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2017
Stranica
62
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
alergeni ; mesni proizvodi ; ELISA metoda
(allergens ; meat products ; ELISA method)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati prisutnost alergena glutena, soje, proteina mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti označavaju li proizvođači eventualno prisutne alergene u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Određivanje alergena provedeno je primjenom ELISA metode na pedeset i jednom uzorku različitih mesnih proizvoda različitih proizvođača zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Rezultati istraživanja pokazali su kako se najviša razina glutena nalazi u hrenovkama (63, 73 mgkg-1), proteina mlijeka u paštetama (380, 42 mgkg-1), soje također u paštetama (25, 7 mgkg-1) i gorušice u kobasicama za pečenje (14 mgkg-1). U šest proizvoda određeni su alergeni, a da njihova prisutnost nije bila navedena na deklaraciji. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb