Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 925773

Količina alergena u mesnim proizvodima


Poljanec, Ivna
Količina alergena u mesnim proizvodima, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 925773 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina alergena u mesnim proizvodima
(Allergens in meat products)

Autori
Poljanec, Ivna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2017

Stranica
62

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
alergeni ; mesni proizvodi ; ELISA metoda
(allergens ; meat products ; ELISA method)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati prisutnost alergena glutena, soje, proteina mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti označavaju li proizvođači eventualno prisutne alergene u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Određivanje alergena provedeno je primjenom ELISA metode na pedeset i jednom uzorku različitih mesnih proizvoda različitih proizvođača zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Rezultati istraživanja pokazali su kako se najviša razina glutena nalazi u hrenovkama (63, 73 mgkg-1), proteina mlijeka u paštetama (380, 42 mgkg-1), soje također u paštetama (25, 7 mgkg-1) i gorušice u kobasicama za pečenje (14 mgkg-1). U šest proizvoda određeni su alergeni, a da njihova prisutnost nije bila navedena na deklaraciji. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Ivna Poljanec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poljanec, Ivna
Količina alergena u mesnim proizvodima, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Poljanec, I. (2017) 'Količina alergena u mesnim proizvodima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljanec, Ivna}, year = {2017}, pages = {62}, keywords = {alergeni, mesni proizvodi, ELISA metoda}, title = {Koli\v{c}ina alergena u mesnim proizvodima}, keyword = {alergeni, mesni proizvodi, ELISA metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljanec, Ivna}, year = {2017}, pages = {62}, keywords = {allergens, meat products, ELISA method}, title = {Allergens in meat products}, keyword = {allergens, meat products, ELISA method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font