Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924936

Senzorska procjena sokova od aronije


Rupert, Maja
Senzorska procjena sokova od aronije, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 924936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena sokova od aronije
(Sensory evaluation of aronia juice)

Autori
Rupert, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
36

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
aronija ; sok ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza
(aronia ; juice ; sensory evaluation ; Quantitative Descriptive Analysis)

Sažetak
Aronija (Aronia melanocarpa), jagodasto voće iz porodica ruža (Rosaceae), porijeklom je iz sjeverne Amerike. Plod je bobica, oporog i pomalo kiselo-slatkastog okusa s visokom količinom korisnih sastojaka, antioksidansa i antocijana, minerala i vitamina. Cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li razlika između sokova aronije koji su se nalazili na hrvatskom tržištu tijekom 2014. Obzirom na senzorska svojstva provedena je senzorska procjena 11 sokova aronije od strane 7 senzorskih analitičara uz korištenje Kvantitativne deskriptivne analize i skale intenziteta od 0 do 10. Ocjenjivano je 13 parametara, a oni su sljedeći: boja, miris na svježe, miris na fermentirano, slatkost, kiselost, gorkost, astringirajuće, aroma na aroniju, aroma na cvjetno, „flavour“, „off flavour“, zaokruženost i sveukupni dojam. Zaključak je da ne postoji sveukupna senzorska razlika između sokova na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rupert, Maja
Senzorska procjena sokova od aronije, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rupert, M. (2014) 'Senzorska procjena sokova od aronije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rupert, Maja}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {aronija, sok, senzorska procjena, kvantitativna deskriptivna analiza}, title = {Senzorska procjena sokova od aronije}, keyword = {aronija, sok, senzorska procjena, kvantitativna deskriptivna analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rupert, Maja}, year = {2014}, pages = {36}, keywords = {aronia, juice, sensory evaluation, Quantitative Descriptive Analysis}, title = {Sensory evaluation of aronia juice}, keyword = {aronia, juice, sensory evaluation, Quantitative Descriptive Analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font