Pregled bibliografske jedinice broj: 924936
Senzorska procjena sokova od aronije
Senzorska procjena sokova od aronije, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena sokova od aronije
(Sensory evaluation of aronia juice)
Autori
Rupert, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
36
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
aronija ; sok ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza
(aronia ; juice ; sensory evaluation ; Quantitative Descriptive Analysis)
Sažetak
Aronija (Aronia melanocarpa), jagodasto voće iz porodica ruža (Rosaceae), porijeklom je iz sjeverne Amerike. Plod je bobica, oporog i pomalo kiselo-slatkastog okusa s visokom količinom korisnih sastojaka, antioksidansa i antocijana, minerala i vitamina. Cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li razlika između sokova aronije koji su se nalazili na hrvatskom tržištu tijekom 2014. Obzirom na senzorska svojstva provedena je senzorska procjena 11 sokova aronije od strane 7 senzorskih analitičara uz korištenje Kvantitativne deskriptivne analize i skale intenziteta od 0 do 10. Ocjenjivano je 13 parametara, a oni su sljedeći: boja, miris na svježe, miris na fermentirano, slatkost, kiselost, gorkost, astringirajuće, aroma na aroniju, aroma na cvjetno, „flavour“, „off flavour“, zaokruženost i sveukupni dojam. Zaključak je da ne postoji sveukupna senzorska razlika između sokova na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam