Pregled bibliografske jedinice broj: 924921
Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu
Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 924921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu
(Comparaison of two methods for determination of sucrose content in honey)
Autori
Poljanec, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2015
Stranica
43
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med ; saharoza ; usporedba metoda
(honey ; sucrose ; comparaison of methods)
Sažetak
Med je glavni proizvod pčelarstva i kao namirnica, poznat je od davnina. U bogatoj ponudi meda, ponekad upitne kvalitete, prilikom stavljanja na tržište nužno je analizirati njegov sastav. Kvalitativno i kvantitativno određivanje ugljikohidrata u medu predmet je mnogih istraživanja bilo da se radi o rutinskim procjenama kvalitete (prema Pravilniku), utvrđivanju patvorenja meda ili određivanju botaničkog i/ili geografskog podrijetla meda. Cilj rada bio je odrediti udio saharoze u uzorcima meda standardnom i enzimskom metodom, dobivene rezultate statistički obraditi te utvrditi može li se enzimska metoda također koristiti pri određivanju saharoze u medu. Za procjenu dviju analitičkih metoda razmatrani su: preciznost, usporedivost i točnost. Izračunati statistički parametri pokazali su kako nema statistički značajne razlike između korištenih metoda, tj. enzimska metoda može se koristiti jer je jednostavna, brza te osjetljiva na niske koncentracije analita.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb