Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 924824

Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry


Režek Jambrak, Anet; Herceg, Zoran; Grbavac, Jozo
Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry // Meso, 16 (2014), 4; 356-361 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 924824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry

Autori
Režek Jambrak, Anet ; Herceg, Zoran ; Grbavac, Jozo

Izvornik
Meso (1332-0025) 16 (2014), 4; 356-361

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
procesiranje mesa, ultrazvuk visoke snage, konzerviranje

Sažetak
Konzerviranje hrane povišenom temperaturom kroz kratko vrijeme još je uvijek najčešći oblik procesa konzerviranja hrane. Procesne varijable izvedene su iz empirijskog istraživanja učinaka temperature i vremena izlaganja na kinetiku mikrobnog preživljavanja, a sa malo pažnje posvećene kvaliteti hrane povezane s toplinskim učincima na sastav hrane i strukturu. Mogućnosti primjene ultrazvuka visoke snage u procesiranju mesa nalazimo u slijedećim operacijama: ekstrakcija (ultrazvuk pomaže proces ekstrakcije narušavajući miofibrile mesa, koji otpuštaju ljepljiv sadržaj povezujući meso i dovodi do veće snage reformiranog proizvoda) ; emulgiranje i homogenizacija (uključuje miješanje komadića mesa sa vodenom tekućinom koja sadrži sol), salamurenja (ubrzavanje procesa), smrzavanja (ubrzava se proces nukleacije i rasta kristala leda ; stvaranje većeg broja malih kristala), sušenja (pred tretman ultrazvukom prije procesa sušenja, posljedično skraćuje vrijeme sušenja), promjene teksture te najvažnija primjena u konzerviranju gotovog proizvoda. Primjena ultrazvuka visoke snage u mnogo primjera pokazala se kao vrlo dobra metoda u postizanju željenog učinka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (autor)

Avatar Url Zoran Herceg (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Režek Jambrak, Anet; Herceg, Zoran; Grbavac, Jozo
Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry // Meso, 16 (2014), 4; 356-361 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Režek Jambrak, A., Herceg, Z. & Grbavac, J. (2014) Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry. Meso, 16 (4), 356-361.
@article{article, author = {Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Herceg, Zoran and Grbavac, Jozo}, year = {2014}, pages = {356-361}, keywords = {procesiranje mesa, ultrazvuk visoke snage, konzerviranje}, journal = {Meso}, volume = {16}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry}, keyword = {procesiranje mesa, ultrazvuk visoke snage, konzerviranje} }
@article{article, author = {Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Herceg, Zoran and Grbavac, Jozo}, year = {2014}, pages = {356-361}, keywords = {procesiranje mesa, ultrazvuk visoke snage, konzerviranje}, journal = {Meso}, volume = {16}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Possibilities of applying high power ultrasound in meat industry}, keyword = {procesiranje mesa, ultrazvuk visoke snage, konzerviranje} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health
  • Ulrichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font