Pregled bibliografske jedinice broj: 924792
Preživljavanje klinički značajne bakterije Acinetobacter baumannii u vodenim medijima različitih temperatura i vrijednosti pH
Preživljavanje klinički značajne bakterije Acinetobacter baumannii u vodenim medijima različitih temperatura i vrijednosti pH // 2. simpozij studenata doktorskih studija PMF-a / Bucković, D. ; Drmač, Z. ; Juračić, M. ; Leljak Levanić, D. ; Kumerički, K. ; Primožič, I. ; Stiperski, Z (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. U-B4, 1 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 924792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje klinički značajne bakterije Acinetobacter baumannii u vodenim medijima različitih temperatura i vrijednosti pH
(Survival of clinically significant bacterium Acinetobacter baumannii in water media of different temperature and pH values)
Autori
Dekić, Svjetlana ; Hrenović, Jasna ; Ivanković, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
ISBN
978-953-6076-43-7
Skup
2. simpozij studenata doktorskih studija PMF-a
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Acinetobacter baumannii, temperatura, pH
(Acinetobacter baumannii, temperature, pH)
Sažetak
Bakterija Acinetobacter baumannii je oportunistički patogen koji izaziva infekcije imunosuprimiranih ljudi u bolničkom i izvanbolničkom okružju. Pojava sojeva višestruko rezistentnih na antibiotike te otpornost na dezinficijense i isušivanje čini ovu bakteriju velikom prijetnjom za ljudsko zdravlje. Svrstana je među „ESKAPE“ patogene za koje je potrebno pronaći nove terapijske metode te se nalazi na prvom mjestu WHO liste opasnih patogena. A. baumannii smatrao se isključivo bolničkim patogenom sve do nedavnog pronalaska u okolišu. Do danas je nepoznato koji ekološki čimbenici i u kojoj mjeri utječu na A. baumannii. Cilj rada bio je istražiti učinak temperature (-20, 4, 22, 35, 44, 50, 63°C) i pH (2, 5, 7, 10, 12 pri 22°C) na preživljavanje A. baumannii u komercijalnoj prirodnoj izvorskoj vodi i u vodi obogaćenoj nutrijentima (razrijeđeni 1:100 Nutrient broth) kako bi mogli predvidjeti ponašanje A. baumannii u okolišu. Ispitivana su 4 okolišna i jedan klinički izolat A. baumannii kroz 7 tjedana. Broj bakterija određen je kao broj kolonija (CFU) na hranjivom agaru (24h/42°C). Stopa preživljavanja izračunata je uspoređujući početni i konačni broj bakterija. Optimalni uvjeti za preživljavanje A. baumannii su sobna temperatura (22°C) i pH 7. Uspješno preživljava kroz 7 tjedana pri temperaturama od -20 do 44°C kao i pri pH 5 do 10. Također preživljava klasičan proces pasterizacije (63°C/30 min), te je tek nakon 2h uništen. Na 50°C može preživjeti do 4 dana. Pri pH 12 može preživjeti do 1 dan, dok pri pH 2 preživljava samo 1h. Preživljavanje je veće u svim slučajevima u Nutrient broth-u, u kojem je došlo do umnažanja bakterija. Jedan izolat osjetljiv na sve testirane antibiotike slabije je preživljavao u izvorskoj vodi pri različitim temperaturama od ostalih multiplo-rezistentnih izolata, što upućuje na zaključak da multiplo- rezistentni izolati A. baumannii potencijalno bolje preživljavaju nepovoljne okolišne uvjete. A. baumannii je vrlo otporna bakterija na različite uvjete temperature i pH koji su nepovoljni za većinu drugih mezofilnih nesporogenih bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb