Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 923621

Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre


Maja Ćurić Delač, Leda Borovac Štefanović, Željko Vidas, Branislav Kocman, Stipislav Jadrijević, Jasna Aladrović, Ivančica Delaš
Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre // 5th International Congress of Nutritionists
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 53-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 923621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre
(Early postoperative nutrition of patients after liver transplantation)

Autori
Maja Ćurić Delač, Leda Borovac Štefanović, Željko Vidas, Branislav Kocman, Stipislav Jadrijević, Jasna Aladrović, Ivančica Delaš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
5th International Congress of Nutritionists / - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017, 53-53

ISBN
978-953-59317-1-3

Skup
5th International Congress of Nutritionists

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.11.2017. - 19.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jetra, transplantacija, nutritivni unos
(liver, transplantation, nutritional intake)

Sažetak
Uvod: Transplantacija je prijenos (usađivanje) ljudskih stanica, tkiva ili organa od donora primaocu, s ciljem obnove funkcije/a u tijelu. Često je jedini tretman kod krajnjeg stanja zakazivanja organa, kao što su jetra i srce. Danas je transplantacija u svijetu i kod nas prihvaćen i uspješan način liječenja bolesnika, kod kojih je iz bilo kojih razloga došlo do nepovratnog zakazivanja funkcije pojedinog, za život potrebnog organa. Prehrana bolesnika predstavlja važan segment u procesu liječenja. Odgovarajući unos energije i nutrijenata osigurava komponente nužne u procesima zarastanja, imunološkom odgovoru i normalizaciji metabolizma, što čini sastavni dio liječenja i oporavka. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 50 odraslih osoba (15 žena, 35 muškaraca) kojima je izvršena transplantacija jetre. Prosječna dob pacijenata bila je 55 godina, s rasponom godina od 48 do 59. Provedena su antropometrijska mjerenja i strukturiranim upitnikom prikupljeni podaci o socio-demografskim karakteristikama i životnim navikama ispitanika. Vođena je detaljna evidencija o količini i sastavu nutritivnog unosa tijekom 14 dana postoperativno korištenjem standardnih bolničkih normativa koji su napravljeni prema Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH. Podaci su obrađeni χ2 testom pomoću računalnog statističkog programa Statistica, verzija 12. Rezultati: Istraživanje je pokazalo da je prosječni dnevni nutritivni unos tijekom prvih 14 dana nedostatan u većine pacijenata. Tijekom prva tri dana nakon transplantacije ukupni energetski unos manji je od 2/3 minimalnih energetskih potreba (REE, engl. Resting Energy Expenditure) u svih pacijenata. Tijekom 7 dana energetski unos je nedostatan u 70, 8 % bolesnika, a nakon 14 dana energetski unos još je uvijek nedostatan u 47, 9 % pacijenata. Tijekom istraživanog razdoblja unos proteina ne zadovoljava potrebe u 50 % pacijenata. U istom razdoblju uočen je vrlo mali unos masnoća. Zaključak: Rezultati ovog istraživanja ukazuju na nedostatnu prehranu pacijenata u ranom postoperativnom periodu nakon transplantacije jetre. Zbog ograničenog unosa masnoća, povećan je rizik od nedostatka esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina topljivih u mastima. Sagledavanje nedostataka u postupku nutritivne podrške bolesnika otvara mogućnosti da se promjenama u prehrani i/ili korištenjem odgovarajućih pripravaka za enteralnu i parenteralnu prehranu pozitivno utječe na brzinu i tijek oporavka, te tako skrati vrijeme i smanje ukupni troškovi liječenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0108068

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maja Ćurić Delač, Leda Borovac Štefanović, Željko Vidas, Branislav Kocman, Stipislav Jadrijević, Jasna Aladrović, Ivančica Delaš
Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre // 5th International Congress of Nutritionists
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 53-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Maja Ćurić Delač, Leda Borovac Štefanović, Željko Vidas, Branislav Kocman, Stipislav Jadrijević, Jasna Aladrović, Ivančica Delaš (2017) Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre. U: 5th International Congress of Nutritionists.
@article{article, year = {2017}, pages = {53-53}, keywords = {jetra, transplantacija, nutritivni unos}, isbn = {978-953-59317-1-3}, title = {Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre}, keyword = {jetra, transplantacija, nutritivni unos}, publisher = {Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2017}, pages = {53-53}, keywords = {liver, transplantation, nutritional intake}, isbn = {978-953-59317-1-3}, title = {Early postoperative nutrition of patients after liver transplantation}, keyword = {liver, transplantation, nutritional intake}, publisher = {Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font