Pregled bibliografske jedinice broj: 92245
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu // Peradarski dani 2001 / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2001. str. 72-75 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 92245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu
(Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. and E. coli O157:H7 in chicken meat)
Autori
Humski, Andrea ; Bilić, Vitomir ; Habrun , Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Peradarski dani 2001
/ Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2001, 72-75
Skup
4. Simpozij "Peradarski dani 2001"
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 16.05.2001. - 19.05.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pileće meso; Salmonella spp.; Listeria spp.; Escherichia coli O157:H7
(chicken meat; Salmonella spp.; Listeria spp.; Escherichia coli O157:H7)
Sažetak
Istražena je prisutnost bakterija iz rodova Salmonella i Listeria, te bakterije Escherichia coli 157:H7 u 70 uzoraka pilećeg iskoštenog mesa i proizvoda od pilećeg mesa. Prisutnost bakterija u uzorcima određivana je komercijalnim imunoenzimnim testovima i nacijepljivanjem na hranjive podloge. Pripadnost bakterijskoj vrsti izdvojenim sojevima ustanovljena je postupkom serološke tipizacije s protuserumima i određivanjem biokemijskih svojstava. Od 70 pretraženih uzoraka ustanovljeno je u njih 29 (41.4%) pozitivnih na prisutnost bakterija iz roda Salmonella, i 15 (21.4%) uzoraka pozitivnih na prisutnost bakterija roda Listeria. U pretraženim uzorcima nije ustanovljena prisutnost bakterije E. coli O157:H7.
Izvorni jezik
Hrvatski