Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 92245

Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu


Humski, Andrea; Bilić, Vitomir; Habrun , Boris
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu // Peradarski dani 2001 / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2001. str. 72-75 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 92245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu
(Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. and E. coli O157:H7 in chicken meat)

Autori
Humski, Andrea ; Bilić, Vitomir ; Habrun , Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Peradarski dani 2001 / Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2001, 72-75

Skup
4. Simpozij "Peradarski dani 2001"

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 16.05.2001. - 19.05.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pileće meso; Salmonella spp.; Listeria spp.; Escherichia coli O157:H7
(chicken meat; Salmonella spp.; Listeria spp.; Escherichia coli O157:H7)

Sažetak
Istražena je prisutnost bakterija iz rodova Salmonella i Listeria, te bakterije Escherichia coli 157:H7 u 70 uzoraka pilećeg iskoštenog mesa i proizvoda od pilećeg mesa. Prisutnost bakterija u uzorcima određivana je komercijalnim imunoenzimnim testovima i nacijepljivanjem na hranjive podloge. Pripadnost bakterijskoj vrsti izdvojenim sojevima ustanovljena je postupkom serološke tipizacije s protuserumima i određivanjem biokemijskih svojstava. Od 70 pretraženih uzoraka ustanovljeno je u njih 29 (41.4%) pozitivnih na prisutnost bakterija iz roda Salmonella, i 15 (21.4%) uzoraka pozitivnih na prisutnost bakterija roda Listeria. U pretraženim uzorcima nije ustanovljena prisutnost bakterije E. coli O157:H7.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
00480103

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vitomir Bilić (autor)

Avatar Url Andrea Humski (autor)

Avatar Url Boris Habrun (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Humski, Andrea; Bilić, Vitomir; Habrun , Boris
Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu // Peradarski dani 2001 / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2001. str. 72-75 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Humski, A., Bilić, V. & Habrun , B. (2001) Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pilećem mesu. U: Wittner, V. (ur.)Peradarski dani 2001.
@article{article, author = {Humski, Andrea and Bili\'{c}, Vitomir and Habrun, Boris}, editor = {Wittner, V.}, year = {2001}, pages = {72-75}, keywords = {pile\'{c}e meso, Salmonella spp., Listeria spp., Escherichia coli O157:H7}, title = {Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. i Escherichia coli O157:H7 u pile\'{c}em mesu}, keyword = {pile\'{c}e meso, Salmonella spp., Listeria spp., Escherichia coli O157:H7}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Humski, Andrea and Bili\'{c}, Vitomir and Habrun, Boris}, editor = {Wittner, V.}, year = {2001}, pages = {72-75}, keywords = {chicken meat, Salmonella spp., Listeria spp., Escherichia coli O157:H7}, title = {Monitoring Listeria spp., Salmonella spp. and E. coli O157:H7 in chicken meat}, keyword = {chicken meat, Salmonella spp., Listeria spp., Escherichia coli O157:H7}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font