Pregled bibliografske jedinice broj: 922212
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 922212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva
(Mycotoxins in malting and brewing by-products)
Autori
Tajz, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.01
Godina
2018
Stranica
41
Mentor
Mastanjević, Kristina ; Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
Fusarium culmorum ; mikotoksini ; nusproizvodi ; pšenični slad
(Fusarium culmorum ; mycotoxins ; by-products ; wheat malt)
Sažetak
Prilikom proizvodnje slada i piva nastaju nusproizvodi, voda za močenje, klica i korjenčić, pivski trop te otpadni kvasac. Vrlo je bitno utvrditi udio mikotoksina u navedenim nusproizvodima jer se kao izvor kvalitetnih proteina (izuzev vode za močenje) često koriste u ishrani stoke, a mogu se koristiti i kao zamijene ili dodaci u proizvodnji hrane za ljude. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio zaostalih mikotoksina u spomenutim nusproizvodima. Primjenjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, te mikotoksikološku analizu nusproizvoda na LC- MS/MS uređaju. Rezultati ovog istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina (deoksinivalenol, nivalenol, 3- acetildeoksinivalenol i T-2 toksin) u nusproizvodima nastalim tijekom slađenja i proizvodnje piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek