Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 922212

Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva


Tajz, Lidija
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 922212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva
(Mycotoxins in malting and brewing by-products)

Autori
Tajz, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.01

Godina
2018

Stranica
41

Mentor
Mastanjević, Kristina ; Šarkanj, Bojan

Ključne riječi
Fusarium culmorum ; mikotoksini ; nusproizvodi ; pšenični slad
(Fusarium culmorum ; mycotoxins ; by-products ; wheat malt)

Sažetak
Prilikom proizvodnje slada i piva nastaju nusproizvodi, voda za močenje, klica i korjenčić, pivski trop te otpadni kvasac. Vrlo je bitno utvrditi udio mikotoksina u navedenim nusproizvodima jer se kao izvor kvalitetnih proteina (izuzev vode za močenje) često koriste u ishrani stoke, a mogu se koristiti i kao zamijene ili dodaci u proizvodnji hrane za ljude. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio zaostalih mikotoksina u spomenutim nusproizvodima. Primjenjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, te mikotoksikološku analizu nusproizvoda na LC- MS/MS uređaju. Rezultati ovog istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina (deoksinivalenol, nivalenol, 3- acetildeoksinivalenol i T-2 toksin) u nusproizvodima nastalim tijekom slađenja i proizvodnje piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (mentor)

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tajz, Lidija
Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tajz, L. (2018) 'Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tajz, Lidija}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {Fusarium culmorum, mikotoksini, nusproizvodi, p\v{s}eni\v{c}ni slad}, title = {Mikotoksini u nusproizvodima nastalim tijekom proizvodnje slada i piva}, keyword = {Fusarium culmorum, mikotoksini, nusproizvodi, p\v{s}eni\v{c}ni slad}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tajz, Lidija}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {Fusarium culmorum, mycotoxins, by-products, wheat malt}, title = {Mycotoxins in malting and brewing by-products}, keyword = {Fusarium culmorum, mycotoxins, by-products, wheat malt}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font