Pregled bibliografske jedinice broj: 91960
Regionalna prehrana u funkciji zdravstvenog turizma
Regionalna prehrana u funkciji zdravstvenog turizma // Zdravstveni turizam za 21. stoljeće
Opatija, Hrvatska, 2000. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 91960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regionalna prehrana u funkciji zdravstvenog turizma
(Local diet in the function of health tourism)
Autori
Šimundić, Borislav ; Krešić, Greta ; Hegedušić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zdravstveni turizam za 21. stoljeće
/ - , 2000
Skup
Zdravstveni turizam ya 21.stoljeće
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.06.2000. - 21.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
regionalna prehrana; energetska vrijednost hrane; pansionska prehrana
(local diet; nutritional value; hotel nourishment)
Sažetak
Nikada se nije više istraživalo i pisalo o hrani kao danas, a posebno u gospodarski razvijenim zemljama među kojima prednjače SAD. Uzroci tome se različiti. Znanstvena otkrića usmjeravaju suvremeno pučanstvo na nove spoznaje o očuvanju zdravlja, gdje se pojmu što jedu i kako jedu pridaje najveća pažnja. Turist kao svjetski putnik dolazi u novu sredinu gdje su uvjeti života različiti u odnosu na njegov svakodnevni život što često za posljedicu može imati zdravstvene poremećaje. Pored niza uzročnika bitno je istaći stresnu situaciju zbog prometne gužve, klimatskih prilika, buke, neprihvatljivih ekoloških prilika, neadekvatnog smještaja i brige za djecu. To je razlog da kod turista popušta samokontrola pa uz ostalo zanemaruje i način prehrane, a prihvaćaju se mnogo obilniji obroci obogaćeni specijalitetima koji u pravilu sadrže znatno više enrgije što rezultira nepoželjnim debljanjem ili zdravstvenim problemima. Također je utvrđeno da se znatno više konzumiraju i alkoholna pića. U radu su prikazani rezultati istraživanja kvalitete preharne u hotelskim objektima domaće turističke destinacije. Rezultati ukazuju da se turisti hrane nergetski preizdašno sa velikim udjelom namirnica animačlnog podrijetla i industrijski prerađenim žitaricama i povrćem. Premalo su prisutna prehrambena vlakna, nezasićene masti i proizvodi od integralnih žitarica. Osim toga i pansionskoj prehrani je vrlo malo autohtonih regionalnih jela po kojima bi bili prepoznatljiv promotor zdrave prehrane u hrvatskim hotelima.
Izvorni jezik
Hrvatski