Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 918979

Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi


Tripičić, Bruna
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 918979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi
(Association of fruit and vegetable intake with bone mineral density in elderly women)

Autori
Tripičić, Bruna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2017

Stranica
47

Mentor
Keser, Irena

Ključne riječi
mineralna gustoća kosti, voće, povrće, žene starije dobi
(bone mineral density, fruit, vegetables, elderly women)

Sažetak
Različite se bolesti i stanja povezuju s neadekvatnom prehranom, uključujući i smanjenu mineralnu gustoću kosti (BMD), odnosno osteoporozu i osteopeniju. Pravilna i uravnotežena prehrana uključuje adekvatnu konzumaciju voća i povrća, pa je cilj ovoga rada bio utvrditi ima li unos voća i povrća utjecaja na BMD u žena starije dobi. Istraživanje je obuhvatilo 60 ispitanica u dobi od 65 do 90 godina, a metodom 24-h prisjećanja unosa hrane i pića procijenjen je prosječan dnevni unos voća i povrća te unos mikronutrijenata važnih za zdavlje kosti. Utvrđeni su antropometrijski (tjelesna masa, tjelesna visina, udjel masnog tkiva) i biokemijski parametri (folat u serumu, folat u eritrocitima i vitamin D), a mineralna gustoća kosti dobivena je metodom dvoenergetske apsorpciometrije X-zraka. Rezultati pokazuju da nema statistički značajne korelacije između unos voća i povrća i BMD-a u starijih žena (p>0, 05). Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između prosječnog dnevnog unosa vitamina D i BMD-a kralježnice (p<0, 05). Dobiveni rezultati nisu pokazali da veći unos voća i povrća doprinosi većoj mineralnoj gustoći kostiju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Keser (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tripičić, Bruna
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tripičić, B. (2017) 'Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tripi\v{c}i\'{c}, Bruna}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {mineralna gusto\'{c}a kosti, vo\'{c}e, povr\'{c}e, \v{z}ene starije dobi}, title = {Povezanost unosa vo\'{c}a i povr\'{c}a i mineralne gusto\'{c}e kosti u \v{z}ena starije dobi}, keyword = {mineralna gusto\'{c}a kosti, vo\'{c}e, povr\'{c}e, \v{z}ene starije dobi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tripi\v{c}i\'{c}, Bruna}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {bone mineral density, fruit, vegetables, elderly women}, title = {Association of fruit and vegetable intake with bone mineral density in elderly women}, keyword = {bone mineral density, fruit, vegetables, elderly women}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font