Pregled bibliografske jedinice broj: 918979
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi
(Association of fruit and vegetable intake with bone mineral density in elderly women)
Autori
Tripičić, Bruna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2017
Stranica
47
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
mineralna gustoća kosti, voće, povrće, žene starije dobi
(bone mineral density, fruit, vegetables, elderly women)
Sažetak
Različite se bolesti i stanja povezuju s neadekvatnom prehranom, uključujući i smanjenu mineralnu gustoću kosti (BMD), odnosno osteoporozu i osteopeniju. Pravilna i uravnotežena prehrana uključuje adekvatnu konzumaciju voća i povrća, pa je cilj ovoga rada bio utvrditi ima li unos voća i povrća utjecaja na BMD u žena starije dobi. Istraživanje je obuhvatilo 60 ispitanica u dobi od 65 do 90 godina, a metodom 24-h prisjećanja unosa hrane i pića procijenjen je prosječan dnevni unos voća i povrća te unos mikronutrijenata važnih za zdavlje kosti. Utvrđeni su antropometrijski (tjelesna masa, tjelesna visina, udjel masnog tkiva) i biokemijski parametri (folat u serumu, folat u eritrocitima i vitamin D), a mineralna gustoća kosti dobivena je metodom dvoenergetske apsorpciometrije X-zraka. Rezultati pokazuju da nema statistički značajne korelacije između unos voća i povrća i BMD-a u starijih žena (p>0, 05). Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između prosječnog dnevnog unosa vitamina D i BMD-a kralježnice (p<0, 05). Dobiveni rezultati nisu pokazali da veći unos voća i povrća doprinosi većoj mineralnoj gustoći kostiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam