Pregled bibliografske jedinice broj: 918284
SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE
SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE
(FATTY ACID COMPOSITION AND IDENTIFICATION OF VOLATILES DURING STORAGE FROZEN MACKEREL)
Autori
Drobat, Ekaterina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2015
Stranica
46
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
hlapljivi spojevi, oksidacija masti, smrzavanje, skuša
(volatile compounds, fat oxidation, freezing, mackerel)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je identifikacija hlapljivih spojeva i praćenje oksidacije masti, u vakumiranoj skuši (izlovljenoj u Jadranskom moru) te podvrgnutoj sporom načinu smrzavanja u trajanju 3 mjeseca na –18 ºC. Izdvajanje hlapljivih sastojaka arome provedeno je pripremom uzoraka tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) nakon čega je analiza izdvojenih hlapljivih spojeva provedena plinsko kromatografsko-maseno spektrometrijskom instrumentalnom metodom (GC-MS). Mogući indikatori promjena tijekom skladištenja u smrznutom stanju mogli bi biti oni koji su identificirani u kasnijim mjesecima skladištenja, odnosno 1-penten-3-ol, 2-etil-1- heksanol, 4-etilcikloheksanol, 2, 6- ciklooktadien-1-ol, 2-pentenal, 3, 4- pentadienal, 4-heptenal, tetradeken, 2- pentadeken-4-in, pentadekan, 3, 3-dimetil-2- butanon, 2, 5-oktandion. Nisu zapažene značajne promjene u udjelima nezasićenih masnih kiselina te u senzorskoj procjeni uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb