Pregled bibliografske jedinice broj: 918272
PROMJENE NA MASTIMA I PROTEINIMA KOD SMRZNUTOG OSLIĆA
PROMJENE NA MASTIMA I PROTEINIMA KOD SMRZNUTOG OSLIĆA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROMJENE NA MASTIMA I PROTEINIMA KOD SMRZNUTOG OSLIĆA
(CHANGES ON FAT AND PROTEIN OF FROZEN HAKE)
Autori
Frketić, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
29
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
oslić (Merluccius merluccius), smrzavanje, fizikalno – kemijske metode
(hake (Merluccius merluccius), freezing, physico-chemical methods)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio utvrditi promjene kod oslića (bijele ribe) tijekom skladistenja te utvditi dinamiku promjena na mastima i proteinima ispitivanjem fizikalno-kemijskih parametra na odmrznutom osliću koji je bio skladišten na -18 °C. Mjerenja su trajala 14 mjeseci, a svakih 2 – 3 mjeseca su provođeni eksperimenti. Od fizikalnih metoda su korištene: određivanje sposobnosti vezanja vode i određivanje pH vrijednosti. Od kemijskih metoda su korištene: određivanje proteina topivih u 5% - tnoj otopini NaCl, određivanje koncentracije topivih proteina i određivanje koncentracije malondialdehida – TBA test. Rezultati su pokazali da tijekom skladištenja oslića u periodu od 14 mjeseci nije došlo do značajnijih promjena u niti jednom mjerenom parametru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb