Pregled bibliografske jedinice broj: 918268
KVALITETA MESA KONZUMNOG ŠARANA IZ AUTOMATIZIRANOG INTENZIVNOG SUSTAVA UZGOJA
KVALITETA MESA KONZUMNOG ŠARANA IZ AUTOMATIZIRANOG INTENZIVNOG SUSTAVA UZGOJA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVALITETA MESA KONZUMNOG ŠARANA IZ AUTOMATIZIRANOG INTENZIVNOG SUSTAVA UZGOJA
(MEAT QUALITY OF COMMON CARP FROM AUTOMATED INTENSIVE PRODUCTION)
Autori
Padarčić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2013
Stranica
55
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
šaran, automatiziran intenzivan uzgoj, Ω-3, Ω-6
(common carp, automated intensive production, Ω-3, /Ω-6)
Sažetak
U radu je ispitana kvaliteta mesa konzumnog šarana (Cyprinus carpio L.) iz automatiziranog sustava uzgoja. Kemijski sastav mesa šarana značajno varira ovisno o načinu hranidbe, spolu i dijelu tijela. Automatiziran intenzivan uzgoj šarana uz automatsko hranjenje kompletnim smjesama, praćenje parametara ribnjaka, pravilnom dnevnom hranidbom i redovitim obrađivanjem ribnjaka rezultirati će kontroliranim kemijskim sastavom mesa. Stoga je svrha ovog rada utvrditi prehrambenu vrijednost mesa šarana uzgojenog automatiziranim intenzivnim načinom uzgoja, određujući osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina i udio esencijalnih aminokiselina. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da je udio masti u mesu šarana relativno nizak, omjer Ω-3 i Ω-6 masnih kiselina povoljan, te da je šaran dobar izvor visokovrijednih proteina povoljnog aminokiselinskog sastava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb