Pregled bibliografske jedinice broj: 918007
Kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske na plantaži "Vlačine", Maraska d.d.
Kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske na plantaži "Vlačine", Maraska d.d., 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 918007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav lišća i ploda višnje Maraske na plantaži "Vlačine", Maraska d.d.
(Chemical composition of leaves and fruits of Maraska cherry on the Vlačine plantation, Maraska d.d.)
Autori
Jurkić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
34
Mentor
Čoga, Lepomir
Ključne riječi
višnja, N, P, K, Ca, Mg
(sour cherry, N, P, K, Ca, Mg)
Sažetak
Višnja Maraska (Prunusmarasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 st. od kada datira i proizvodnja likera Marasschino. Areal rasprostranjenosti Maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Nutritivna i biološka svojstva ploda u svezi su s količinama i odnosom među komponentama kemijskog sastava (organski i anorganski spojevi). Na kemijski sastav ploda utječu brojni faktori: klimatski uvjeti, geografsko područje, agrotehničke i agrokemijske mjere i zahvati, uvjeti dozrijevanja, transport, skladištenje, obrada i stupanj zrelosti. Kad govorimo o agrokemijskim mjerama, tu prvenstveno mislimo na gnojidbu i harmoničnu ishranjenost višnje Maraske, koja se treba temeljiti na zahtjevima i specifičnostima biljne vrste, karakteristikama tla, kemijskim analizama tla i biljnog materijala. Kako su istraživanja mineralnog sastava lišća i ploda Maraske kod nas malobrojna, dosadašnja gnojidba uglavnom se temeljila na literaturnim navodima, koji se ne moraju nužno poklapati sa zahtjevima višnje Maraske obzirom na njene specifične potrebe, ukazala se potreba za dodatnim istraživanjima na plantažiVlačine- Zadar. U svrhu optimalizacije proizvodnje uz podizanje razine kvalitete, provedena su terenska i laboratorijska istraživanja u dva navrata (u fazi formiranja plodova i u fazi berbe). Terenska istraživanja sastojala su se od vizualne dijagnostike voćaka i uzimanja uzoraka lišća i ploda za laboratorijska istraživanja. Mineralni sastav lišća određen je u laboratoriju Zavoda za ishranu bilja (Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet), a kemijska analiza ploda na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Analizama su utvrđene ukupne količine makroelemenata (dušik, fosfor, kalij, kalcij i magnezij) te mikroelemenata (cink, željezo, mangan i bakar) u lišću i plodu višnje Maraske. Na temelju dobivenih rezultata, uspoređenih s graničnim vrijednostima, može se zaključiti da je opskrbljenost lišća ukupnim dušikom i fosforom bila optimalna, a ukupnim kalijem niža od optimalnih vrijednosti. Koncentracije dušika, kalija i fosfora starenjem lišća opadaju dok se koncentracije magnezija i kalcija prema kraju vegetacije povećavaju. Opskrbljenost lišća višnje Maraske svim mikroelementima bila je niža od optimalnih vrijednosti, osim mangana koji se kretao u optimalnim koncentracijama. Obzirom da ne postoje granične vrijednosti za opskrbljenost višnje Maraske makro i mikrohranivima, dobiveni rezultati mogu poslužiti kao podloga za izgradnju vlastitih kriterija, na kojima bi se temeljila gnojidba i ishrana višnje Maraske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)