Pregled bibliografske jedinice broj: 917513
Svinjogojstvo
Svinjogojstvo / Klanac, Zlatko (ur.).
Zagreb: Profil International, 1998
CROSBI ID: 917513 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svinjogojstvo
(Pig breeding)
Autori
Balenović, Tomislav ; Balenović, Mirta
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Profil International
Grad
Zagreb
Godina
1998
Stranica
118
Ključne riječi
vrste i pasmine svinja ; fiziologija svinja ; tehnologija uzgoja i proizvodnje
(pig species and breeds ; phisiology of pig ; pig breeding)
Sažetak
U poljodjelstvu uopće, a posebice u obiteljskim gospodarstvima, svinjogojska proizvodnja ima i imati će veliko gospodarsko značenje. Razvoj svinjogojske proizvodnje u poljodjelskim gospodarstvima pratio je razvoj ratarske proizvodnje, a prilagođavanje mesa tržištu teklo je uz doprinos znanosti u odabiranju rasplodnih životinja te oblikovanju obroka u skladu s traženom vrijednosti i kakvoćom svinjećeg mesa. U ovih nekoliko redaka željeli smo predstaviti sadržaj knjige. To je knjiga prije svega o funkciji, temeljnoj građi i procesima proizvodnje svinja. Sadržaj je usklađen prema nastavnom planu i programu srednjih poljoprivrednih škola. Nastojali smo prilagoditi način pisanja uzrastu učenika kao i njihovom predznanju iz predmeta "Opće stočarstvo". Naročitu pažnju iskazali smo pisanju poglavlja "Odabiranje pojedinih svinja - individualna (pojedinačna) selekcija" i to naročito izvođenju tehničkih postupaka kojim bi osoba srednjeg obrazovanja u svom budućem radu mogla dati značajan udio. Udžbenik je namijenjen učenicima poljoprivrednih, veterinarskih i drugih srodnih škola, ali može poslužiti i kao priručnik i drugima za obnavljanje ili proširenje znanja i vještina bez čijih primjena nema zadovoljavajućih rezultata u proizvodnji svinja. U pisanju knjige pomoglo nam je višegodišnje iskustvo i rezultati postignuti vlastitim znanstvenim i stručnim radom, kao i suradnja s mnogim agronomima i veterinarima. Ovo nam je prvi napisani srednjoškolski udžbenik, stoga smo svjesni mogućih pogrešaka u obradi i prikazu građe. No njih ćemo ispraviti pri pisanju drugog poboljšanog izdanja.
Izvorni jezik
Hrvatski