Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 917503

Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije


Estera Palačić
Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 917503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije
(The effect of corn hybrids on oxidative stability of hen eggs during storage and in the conditions of induced oxidation)

Autori
Estera Palačić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2017

Stranica
37

Mentor
Jasna Pintar

Neposredni voditelj
Marija Duvnjak

Ključne riječi
hibridi kukuruza ; oksidacijska stabilnost jaja ; TBARS metoda
(corn hybrids ; oxidative egg stability ; TBARS method)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavan je utjecaj različitih hibrida kukuruza žutog zrna na oksidacijska svojstva jaja kokoši nesilica nakon određenog vremena skladištenja jaja i pri određenoj temperaturi te u uvjetima inducirane oksidacije željezom. U pokusu se koristilo 90 nesilica hibrida Tetra starih 22 tjedna. Pokusni period trajao je sljedećih 10 tjedana u kojem je ispitivano pet hibrida kukuruza žutog zrna (Bc 572, Mejaš, Kekec, Pajdaš, Riđan) i kontrola (komercijalni hibrid žutog zrna intenzivne žute boje i visokog sadržaja karotenoida) koji su bili sastavni dio smjese za nesilice. Smjese za nesilice razlikovale su se samo u hibridu kukuruza. U pokusu utjecaja vremena, oksidacijska stabilnost jaja određivana je na dan nesenja te nakon tjedan dana, dva tjedna, mjesec dana i dva mjeseca skladištenja. Kod ispitivanja temperature praćena je oksidacijska stabilnost jaja čuvanih dva tjedna na 4 ºC, na sobnoj temperaturi i na 30 ºC. Za svaku analizu korišteno je pet jaja po tretmanu iz različitih kaveza. Za određivanje okidacijske stabilnosti koristila se TBARS metoda određivanja koncentracije produkta lipidne oksidacije – malondialdehida (MDA). Kako bi se dodatno odredio maksimalni obujam oksidacije, stabilnost jaja ispitana je i u induciranim uvjetima dodatkom Fe2+ iona. Uzorci su bili inkubirani u sušioniku na 37 ºC i analizirani nakon 0, 50, 100, 150, 200 i 250 min inkubacije. Koncentracija malondialdehida određivana je TBARS metodom. Rezultati ispitivanja oksidacijske stabilnosti u uvjetima inducirane oksidaciji pokazali su da hibridi kukuruza Riđan i Pajdaš imaju najmanju promjenu oksidacije tijekom skladištenja, dok su hibridi Mejaš i kontrola imali najveće vrijednosti MDA i s time najveću oksidacijsku aktivnost tijekom skladištenja žutanjka. Zaključno, hibridi kukuruza se razlikuju (P<0, 05) po njihovom utjecaju na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica u uvjetima inducirane oksidacije. Istovremeno, vrijeme i temperatura su primarni razlozi nestabilnosti jaja tijekom klasičnog skladištenja dok hibrid ne pokazuje značajan utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pintar (mentor)

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Estera Palačić
Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Estera Palačić (2017) 'Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja kokoši nesilica pri skladištenju i u uvjetima inducirane oksidacije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {37}, keywords = {hibridi kukuruza, oksidacijska stabilnost jaja, TBARS metoda}, title = {Utjecaj hibrida kukuruza na oksidacijsku stabilnost jaja koko\v{s}i nesilica pri skladi\v{s}tenju i u uvjetima inducirane oksidacije}, keyword = {hibridi kukuruza, oksidacijska stabilnost jaja, TBARS metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {37}, keywords = {corn hybrids, oxidative egg stability, TBARS method}, title = {The effect of corn hybrids on oxidative stability of hen eggs during storage and in the conditions of induced oxidation}, keyword = {corn hybrids, oxidative egg stability, TBARS method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font