Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91721

Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice


Babić, Jurislav
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 91721 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice
(Influence of high pressure treatment on quality of tomato and apricot juices)

Autori
Babić, Jurislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.03

Godina
2002

Stranica
50

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
netermičke metode tretiranja; visoki hidrostatski tlak; sok rajčice; sok marelice
(nonthermal treatment method; high hydrostatic pressure; tomato juice; apricot juice)

Sažetak
Zahtjevi potrošača za proizvodima visoke kakvoće (nepromijenjenih organoleptičkih svojstava i sastava) doveli su do primjene različitih netermičkih metoda u proizvodnje hrane. Obrada visokim tlakom je jedna od najviše istraživanih netermičkih metoda. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja visokog hidrostatskog tlaka (400 i 700 MPa), temperature i vremena tretiranja na kakvoću soka rajčice i marelice. U tu svrhu praćen je utjecaj tretiranja visokim tlakom na aktivnost enzima (pektinmetil-esteraze i polifenol-oksidaze), reološka svojstva, vrijednost ratio faktora, konzistencija, boju i sadržaj 5-hidroksimetilfurfurala u soku rajčice i marelice. Rezultati istraživanja su pokazali da je primjenjeni tlak imao znakovit utjecaj na enzimsku aktivnost u sokovima rajčice i marelice, a da su sokovi istodobno zadržali dobru boju i reološka svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Jurislav
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Babić, J. (2002) 'Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2002}, pages = {50}, keywords = {netermi\v{c}ke metode tretiranja, visoki hidrostatski tlak, sok raj\v{c}ice, sok marelice}, title = {Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvo\'{c}u soka raj\v{c}ice i marelice}, keyword = {netermi\v{c}ke metode tretiranja, visoki hidrostatski tlak, sok raj\v{c}ice, sok marelice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2002}, pages = {50}, keywords = {nonthermal treatment method, high hydrostatic pressure, tomato juice, apricot juice}, title = {Influence of high pressure treatment on quality of tomato and apricot juices}, keyword = {nonthermal treatment method, high hydrostatic pressure, tomato juice, apricot juice}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font