Pregled bibliografske jedinice broj: 91721
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 91721 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obrade visokim tlakom na kakvoću soka rajčice i marelice
(Influence of high pressure treatment on quality of tomato and apricot juices)
Autori
Babić, Jurislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.03
Godina
2002
Stranica
50
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
netermičke metode tretiranja; visoki hidrostatski tlak; sok rajčice; sok marelice
(nonthermal treatment method; high hydrostatic pressure; tomato juice; apricot juice)
Sažetak
Zahtjevi potrošača za proizvodima visoke kakvoće (nepromijenjenih organoleptičkih svojstava i sastava) doveli su do primjene različitih netermičkih metoda u proizvodnje hrane. Obrada visokim tlakom je jedna od najviše istraživanih netermičkih metoda. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja visokog hidrostatskog tlaka (400 i 700 MPa), temperature i vremena tretiranja na kakvoću soka rajčice i marelice. U tu svrhu praćen je utjecaj tretiranja visokim tlakom na aktivnost enzima (pektinmetil-esteraze i polifenol-oksidaze), reološka svojstva, vrijednost ratio faktora, konzistencija, boju i sadržaj 5-hidroksimetilfurfurala u soku rajčice i marelice. Rezultati istraživanja su pokazali da je primjenjeni tlak imao znakovit utjecaj na enzimsku aktivnost u sokovima rajčice i marelice, a da su sokovi istodobno zadržali dobru boju i reološka svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija