Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 91698

Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama


Plejić, Anita
Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 91698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama
(Influence of potassium mercaptobenzimidazole on polyphenol oxidase activity in model systems and in fresh-cut apples)

Autori
Plejić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.05

Godina
2001

Stranica
48

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje; polifenol-oksidaza; inhibitori; kalijev merkaptobenzimidazol
(enzymatic browning; polyphenol oxidase; inhibitors; potassium mercaptobenzimidazole)

Sažetak
Enzimsko posmeđivanje predstavlja negativnu promjenu boje površine svježeg voća i povrća kojemu je narušena osnovna struktura. Uslijed enzimskog posmeđivanja dolazi do pada prihvatljivosti proizvoda od strane potrošača, a osim toga, uslijed promjene kemijskog sastava dolazi i do promjene nutritivne vrijednosti. Mnoga se sredstva i postupci danas koriste u svrhu sprječavanje enzimskog posmeđivanje. Cilj ovoga rada je istraživanje mogućnosti primjene kalijeva merkaptobenzimidazola u sprječavanju enzimskog posmeđivanja. U tu svrhu provedeno je istraživanje sa svježe narezanim voćem (jabuke sorte Idared i Granny Smith), kao i na modelnim sustavima. Radi usporedbe učinka navedenog inhibitora provedeno je istraživanje i sa poznatim inhibitorima. Na osnovi rezultata istraživanja zaključeno je da se kalijev merkaptobenzimidazol može uspješno koristiti u sprječavanju enzimskog posmeđivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Plejić, Anita
Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Plejić, A. (2001) 'Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pleji\'{c}, Anita}, year = {2001}, pages = {48}, keywords = {enzimsko posme\djivanje, polifenol-oksidaza, inhibitori, kalijev merkaptobenzimidazol}, title = {Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svje\v{z}e narezanim jabukama}, keyword = {enzimsko posme\djivanje, polifenol-oksidaza, inhibitori, kalijev merkaptobenzimidazol}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pleji\'{c}, Anita}, year = {2001}, pages = {48}, keywords = {enzymatic browning, polyphenol oxidase, inhibitors, potassium mercaptobenzimidazole}, title = {Influence of potassium mercaptobenzimidazole on polyphenol oxidase activity in model systems and in fresh-cut apples}, keyword = {enzymatic browning, polyphenol oxidase, inhibitors, potassium mercaptobenzimidazole}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font