Pregled bibliografske jedinice broj: 915947
Sigurnost, kvaliteta i krivotvorenje meda
Sigurnost, kvaliteta i krivotvorenje meda // Hrvatska pčela, 137 (2017), 1; 16-17 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 915947 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost, kvaliteta i krivotvorenje meda
(Safety, quality and forgery of honey)
Autori
Franić, Zdenko
Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 137
(2017), 1;
16-17
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Pčelarstvo, med, sigurnost hrane, kvaliteta hrane
(Beekeeping, Honey, food safety ; Food Quality)
Sažetak
Jedan od najvažnijih strateških ciljeva svake države, odnosno državne zajednice, jest osiguravanje sigurnosti hrane u smislu njezine dostupnosti, zdravstvene sigurnosti i kvalitete. Pojam „sigurnost hrane” (food safety) pritom podrazumijeva sveobuhvatnu i dinamičnu politiku čiji je cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača te osiguravanje slobode kretanja hrane na tržištu. Pritom je Europska unija usvojila stav Svjetske zdravstvene organizacije, koja je definirala da je sigurnost hrane „od polja do stola” zajednička odgovornost politike, poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije, distributera, potrošača i znanosti. Sigurnost hrane pritom podrazumijeva zdravstveno ispravnu i prikladnu hranu duž čitavog lanca od proizvodnje do konzumacije, odnosno od polja do stola. Karike tog lanca čine: proizvodnja, prerada i skladištenje, transport, distribucija i stavljanje hrane na tržište te na koncu njezino ispravno čuvanje i priprema kod potrošača sve do trenutka konzumacije. Nažalost, posljednjih smo tjedana svjedoci (slučaj pojave salmonele u različitim mesnim produktima nekih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj) da je zbog neetičnih postupaka proizvođača, ali i bezobzirnosti te korumpiranih i pohlepnih distributera, takav lanac zakazao. Nacionalni zakoni u svakoj državi članici Europske unije daju prilično različite definicije kršenja zakonskih propisa u sljedivosti hrane. Zajednička karakteristika takvih teških zakonskih prekršaja jest ostvarivanje financijske koristi po svaku cijenu, čak i uz rizik da nesukladnosti rezultiraju i smrtnim posljedicama po krajnje potrošače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Zdenko Franić
(autor)