Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 915502

Karakteristike i primjena propolisa


Jažić, Eleonora
Karakteristike i primjena propolisa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 915502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakteristike i primjena propolisa
(Propolis characteristics and application)

Autori
Jažić, Eleonora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
29

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
propolis ; svojstva ; kemijski sastav ; biološka aktivnost ; zdravstveni učinci ; dodatak prehrani ; konzervans
(propolis ; properties ; chemical composition ; biological activity ; health effects ; dietary supplements ; preservative)

Sažetak
Propolis je prirodna smolasta tvar, žute do tamnosmeđe boje, koju medonosne pčele (Apis mellifera) skupljaju iz različitih biljnih izvora. Koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba. Njegov kemijski sastav se razlikuje u uzorcima propolisa različitog geografskog i botaničkog podrijetla. U propolisu je do sada identificirano više od 180 različitih spojeva. Sadrži fenolne spojeve, estere, flavonoide, terpene, beta-steroide, aromatske aldehide, alkohole i dr. Sadrži i visoki udio vitamina te minerale. Najzastupljeniji spojevi, polifenoli, u velikoj su mjeri odgovorni za biološku aktivnost propolisa. Velik broj istraživanja potvrđuje njegova antibakterijska, antifungalna, antivirusna, antiprotozojna, antiupalna, antitumorska i antioksidacijska svojstva. Upravo zbog tih svojih ljekovitih svojstava koristi se u alternativnoj medicini, a sve više i kao dodatak prehrani. Propolis je relativno netoksičan, no moguće su određene nuspojave prilikom njegove primjene, uglavnom alergijske reakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jažić, Eleonora
Karakteristike i primjena propolisa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Jažić, E. (2017) 'Karakteristike i primjena propolisa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ja\v{z}i\'{c}, Eleonora}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {propolis, svojstva, kemijski sastav, biolo\v{s}ka aktivnost, zdravstveni u\v{c}inci, dodatak prehrani, konzervans}, title = {Karakteristike i primjena propolisa}, keyword = {propolis, svojstva, kemijski sastav, biolo\v{s}ka aktivnost, zdravstveni u\v{c}inci, dodatak prehrani, konzervans}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ja\v{z}i\'{c}, Eleonora}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {propolis, properties, chemical composition, biological activity, health effects, dietary supplements, preservative}, title = {Propolis characteristics and application}, keyword = {propolis, properties, chemical composition, biological activity, health effects, dietary supplements, preservative}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font