Pregled bibliografske jedinice broj: 913514
Antioksidacijska svojstva odabranih vrsta piva
Antioksidacijska svojstva odabranih vrsta piva, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 913514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva odabranih vrsta piva
(Antioxidant properties of selected sorts of beer)
Autori
Jelinek, Jasna-Tinea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
19.07
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Valić, Srećko
Ključne riječi
Pivo, antioksidacijska aktivnost, elektronska spinska rezonancija, DPPH
(Beer, antioxidant activity, electron spin resonance, DPPH)
Sažetak
Zbog sve intenzivnijeg podizanja svijesti o važnostima pojedinih komponenti iz hrane u prevenciji raznih bolesti nastala je ideja da se odredi antioksidacijska aktivnost jednog od najdražih prehrambenih proizvoda, a to je pivo. Mjerenje antioksidacijske aktivnosti piva mjereno je uređajem za elektronsku spinsku rezonanciju korištenjem DPPH metode, vrlo česte u mjerenju antioksidacijske aktivnosti. Konačne vrijednosti intenziteta dobivenih mjerenjem na ESR uređaju su izražene u postocima u odnosu na početnu vrijednost intenziteta slijepe probe. Rezultate se pokušalo povezati s pripadajućim pH i električnom vodljivošću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Nutricionizam