Pregled bibliografske jedinice broj: 913490
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet, 2017., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 913490 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet
(Influence of honey`s origin on phenolic content and antioxidant capacity)
Autori
Budisavljević, Alan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2017
Stranica
42
Mentor
Šola, Ivana
Neposredni voditelj
Vujčić, Valerija
Ključne riječi
antioksidans, apikultura, HPLC, polifenoli
(antioxidants, apiculture, HPLC, polyphenols)
Sažetak
Fenolni spojevi među glavnim su nosiocima antioksidacijskih svojstava meda, no njihov se sadržaj ne istražuje prilikom zakonske provjere kvalitete tržišnog meda. Iz tog razloga ne postoji standardiziran metodološki pristup te je prisutan manjak podataka o fenolnom sastavu mnogih tipova meda. U ovom radu istraženi su kvalitativni i kvantitativni sastav fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet triju tipova meda – bagremovog, kestenovog i meda lipe podrijetlom iz Hrvatske i Njemačke. Provedene su spektrofotometrijske metode za određivanje antioksidacijskog kapaciteta, kvantifikaciju ukupnog sastava fenola i fenolnih podskupina (flavonoida, flavanola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina) te analiza flavonoida tekućinskom kromatografijom visoke moći razlučivanja (HPLC). U uzorcima meda od kestena zabilježeni su najveći kvantitativni sadržaj ukupnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet, a s obzirom na geografsko podrijetlo, većina hrvatskih uzoraka meda sadržavala je više fenolnih spojeva i pokazala veći antioksidacijski kapacitet od njemačkih. Rezultati nalažu da biljno i geografsko podrijetlo utječu na završnu kvalitetu meda s obzirom na njegov fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb