Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 913490

Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet


Budisavljević, Alan
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet, 2017., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 913490 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet
(Influence of honey`s origin on phenolic content and antioxidant capacity)

Autori
Budisavljević, Alan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2017

Stranica
42

Mentor
Šola, Ivana

Neposredni voditelj
Vujčić, Valerija

Ključne riječi
antioksidans, apikultura, HPLC, polifenoli
(antioxidants, apiculture, HPLC, polyphenols)

Sažetak
Fenolni spojevi među glavnim su nosiocima antioksidacijskih svojstava meda, no njihov se sadržaj ne istražuje prilikom zakonske provjere kvalitete tržišnog meda. Iz tog razloga ne postoji standardiziran metodološki pristup te je prisutan manjak podataka o fenolnom sastavu mnogih tipova meda. U ovom radu istraženi su kvalitativni i kvantitativni sastav fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet triju tipova meda – bagremovog, kestenovog i meda lipe podrijetlom iz Hrvatske i Njemačke. Provedene su spektrofotometrijske metode za određivanje antioksidacijskog kapaciteta, kvantifikaciju ukupnog sastava fenola i fenolnih podskupina (flavonoida, flavanola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina) te analiza flavonoida tekućinskom kromatografijom visoke moći razlučivanja (HPLC). U uzorcima meda od kestena zabilježeni su najveći kvantitativni sadržaj ukupnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet, a s obzirom na geografsko podrijetlo, većina hrvatskih uzoraka meda sadržavala je više fenolnih spojeva i pokazala veći antioksidacijski kapacitet od njemačkih. Rezultati nalažu da biljno i geografsko podrijetlo utječu na završnu kvalitetu meda s obzirom na njegov fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerija Vujčić Bok (mentor)

Avatar Url Ivana Šola (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budisavljević, Alan
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet, 2017., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Budisavljević, A. (2017) 'Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budisavljevi\'{c}, Alan}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {antioksidans, apikultura, HPLC, polifenoli}, title = {Utjecaj podrijetla meda na sadr\v{z}aj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet}, keyword = {antioksidans, apikultura, HPLC, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budisavljevi\'{c}, Alan}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {antioxidants, apiculture, HPLC, polyphenols}, title = {Influence of honey`s origin on phenolic content and antioxidant capacity}, keyword = {antioxidants, apiculture, HPLC, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font