Pregled bibliografske jedinice broj: 912688
Kompetitivna analiza ovčjeg mlijeka kao proizvoda
Kompetitivna analiza ovčjeg mlijeka kao proizvoda // Agroeconomia Croatica, 7 (2017), 1; 25-34 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 912688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompetitivna analiza ovčjeg mlijeka kao proizvoda
(Competitive analysis of sheep milk as a product)
Autori
Kristić, Jelena ; Razman, Dominik ; Zmaić, Krunoslav ; Klir, Željka
Izvornik
Agroeconomia Croatica (1333-2422) 7
(2017), 1;
25-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ovčje mlijeko ; PESTLE analiza ; Porterova analiza ; konkurencija
(sheep milk ; PESTLE analysis ; Porter’s analysis ; competition)
Sažetak
Kompetitivna analiza na primjeru ovčjeg mlijeka kao proizvoda, uvažavajući dinamičan karakter čimbenika vanjskog i unutarnjeg okruženja, pomaže subjektima uključenim u proizvodnju ovčjeg mlijeka da se na pravilan način diferenciraju od izravne i neizravne konkurencije. Temeljni cilj rada je analizirati stanje ovčarstva u Republici Hrvatskoj te identificirati najvažnije vanjske i unutarnje čimbenike okruženja kako bi se odredili strateški čimbenici koji mogu djelovati na perspektive daljnjeg razvoja ovčjeg mlijeka kao proizvoda. Usporedbom provedene Porterove i PESTLE analize, dolazi se do zaključka kako čimbenici političko- pravna okolina, konkurenti, potencijalni novi sudionici, tehnološka okolina i supstituti, imaju negativan utjecaj na ovčje mlijeko kao proizvod. Svi ostali čimbenici kao što su ekonomska, socijalna i prirodno-ekološka okolina, te pregovaračka snaga kupaca i dobavljača, imaju poticajno djelovanje, što ovčje mlijeko čini perspektivnim i potencijalno profitabilnim proizvodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts