Pregled bibliografske jedinice broj: 912617
Rimljaninu ništa nije smeće – pogotovo ne hrana
Rimljaninu ništa nije smeće – pogotovo ne hrana // Recikliraj, ideje iz prošlosti / Miloglav, Ina ; Kudelić, Andreja ; Balen, Jacqueline (ur.).
Zagreb: Institut za arheologiju ; Arheološki muzej u Zagrebu ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 209-214 doi:10.17234/9789531757232-13
CROSBI ID: 912617 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rimljaninu ništa nije smeće – pogotovo ne hrana
(There is no garbage for Romans - especially not food)
Autori
Ožanić Roguljić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Recikliraj, ideje iz prošlosti
Urednik/ci
Miloglav, Ina ; Kudelić, Andreja ; Balen, Jacqueline
Izdavač
Institut za arheologiju ; Arheološki muzej u Zagrebu ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad
Zagreb
Godina
2017
Raspon stranica
209-214
ISBN
978-953-8143-07-6
Ključne riječi
rimska hrana, recikliranje
(Roman food, recycle)
Sažetak
Potrošnja hrane nije se mnogo promijenila tijekom duge povijesti čovječanstva, barem u terminima kalorija. Iako su unutar širokog geografskog područja kao što je Rimsko Carstvo razlike u prehrani bile velike, u slučaju rimske civilizacije možemo pretpostaviti dnevnu prosječnu potrošnju od dvije do tri tisuće kalorija. Najveća promjena u odnosu prema hrani i živežnim namirnicama vidi se u načinima kako se hrana pripremala, čuvala, dorađivala te ponovno stavljala na stol. Rimljani su na pametan i efikasan način koristili i ponovno koristili svako sredstvo ili ideju na koju su naišli. Od građevinskog materijala do posuđa te od oruđa i oružja do umjetnosti. Posebno je to vidljivo u pripremi hrane, osobito mesa. Životinje su osim kao izvor hrane bile tretirane i kao izvor sirovine (kost, koža) ili goriva (mast). Načini na koje su Rimljani reciklirali ili ponovno koristili resurse, neke su od glavnih karakteristika rimske civilizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Arheologija