Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 911824

Kvalitativna svojstva čajnog peciva uz dodatak brašna golozrnog ječma


Majić, Mila
Kvalitativna svojstva čajnog peciva uz dodatak brašna golozrnog ječma, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 911824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativna svojstva čajnog peciva uz dodatak brašna golozrnog ječma
(Quality properties of cookies with addition of hulless barley)

Autori
Majić, Mila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
45

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
čajno pecivo, golozrni ječam, ß-glukani, tekstura, kvalitativna svojstva
(cookies, hulles barley, ß-glucan, texture, quality properties)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je odrediti kvalitativna svojstva čajnog peciva s dodatkom ječmenog brašna kao i udio ß-glukana. Analizirani parametri bili su: tekstura čajnog peciva (čvrstoća i lomljivost), boja, udio ß-glukana, te senzorska svojstva čajnog peciva uz dodatak brašna golozrnog ječma sorte „Matko“. Uzorci su rađeni bez dodatka brašna golozrnog ječma, te uz dodatak ječmenog brašna od 10 do 70%. Analiza teksture provedena je pomoću TA.XT2 uređaja za analizu teksture, boja je analizirana pomoću kolorimetra, dok je udio ß-glukana određen AACC metodom 32-23. Utvrđeno je da se povećanjem udjela ječmenog brašna smanjuje čvrstoća, a povećava lomljivost čajnog peciva. Boja se mijenja i to tako da čajno pecivo postaje tamnije, a smanjuje se intenzitet žute boje. Povećanjem udjela ječmenog brašna smanjuje se promjer čajnog peciva, ali i povećava njegova visina Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da ječmeno brašno povećava udio β-glukana u čajnom pecivu što povoljno utječe na nutritivna svojstva, a u isto vrijeme, dodatkom do 40% se ne narušavaju značajno ostala kvalitativna svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majić, Mila
Kvalitativna svojstva čajnog peciva uz dodatak brašna golozrnog ječma, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Majić, M. (2014) 'Kvalitativna svojstva čajnog peciva uz dodatak brašna golozrnog ječma', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Mila}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, golozrni je\v{c}am, ß-glukani, tekstura, kvalitativna svojstva}, title = {Kvalitativna svojstva \v{c}ajnog peciva uz dodatak bra\v{s}na golozrnog je\v{c}ma}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, golozrni je\v{c}am, ß-glukani, tekstura, kvalitativna svojstva}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Mila}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {cookies, hulles barley, ß-glucan, texture, quality properties}, title = {Quality properties of cookies with addition of hulless barley}, keyword = {cookies, hulles barley, ß-glucan, texture, quality properties}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font