Pregled bibliografske jedinice broj: 911690
Faktori koji utječu na prijenos tvari u procesu kruto-tekuće ekstrakcije polifenola iz tropa grožđa
Faktori koji utječu na prijenos tvari u procesu kruto-tekuće ekstrakcije polifenola iz tropa grožđa, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 911690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Faktori koji utječu na prijenos tvari u procesu kruto-tekuće ekstrakcije polifenola iz tropa grožđa
(Factors affecting the mass transfer during solid-liquid extraction of polyphenolic compounds from grape pomace)
Autori
Tutić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
prijenos tvari ; kruto-tekuća ekstrakcija ; bioaktivne komponente ; trop grožđa
(mass transfer ; solid-liquid extraction ; bioactive compounds)
Sažetak
U radu je istraživan utjecaj: veličine čestica (usitnjeni i neusitnjeni trop), omjera kruto- tekuće (20, 30 i 40 mL/g), temperature (25, 50 i 80 °C), otapala (50, 70 i 96 %-tni etanol), vremena (10, 30, i 60 min) te broja okretaja tresilice (0, 100 i 200 rpm) na prinos ekstrakcije ukupnih fenolnih tvari iz tropa grožđa. Prijenos fenolnih tvari tijekom kruto- tekuće ekstrakcije odvijao se mehanizmom difuzije. Najveći prinos ukupnih fenolnih tvari ostvaren je kod ekstrakcije iz usitnjenog tropa grožđa uz omjer kruto-tekuće 40 mL/g, s 50 %- tnim etanolom, pri temperaturu od 80 °C, uz trešnju od 200 rpm, tijekom 60 min ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija