Pregled bibliografske jedinice broj: 911681
Utjecaj temperature zraka na kinetiku sušenja šampinjona u fluidiziranom sloju
Utjecaj temperature zraka na kinetiku sušenja šampinjona u fluidiziranom sloju, 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 911681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature zraka na kinetiku sušenja
šampinjona u fluidiziranom sloju
(Effect of temperature on the kinetics of fluid-bed
drying of champignons)
Autori
Mesarov, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
45
Mentor
Planinić, Mirela
Ključne riječi
konvekcijsko sušenje ; fluidizirani sloj ; kinetika sušenja ; šampinjoni
(convenction drying ; fluid-bed drying ; drying kinetisc ; mushrooms)
Sažetak
U ovom radu ispitvian je utjecaj temperature zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja klobuka i stapki šampinjona. Sušenje je provođeno pri brzini strujanja zraka od 4, 1 m/s i tempartutama zraka od 50 °C, 60 °C i 70 °C. Za aproksimaciju eksperimentalnih podataka primjenja su tri matematička modela: Pageov, logaritamski i modiicirani Henderson-Pabis model. Največa brzina sušenja klobuka i stapki šampinjona ostvarena je pri 70 °C. Za opisivanje kinetike konvekcijskog sušenja u fluiditiranom sloju pokazao se modificirani Henderson-Pabis model.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija