Pregled bibliografske jedinice broj: 91093
Odabir ambalažnog materijala za pakiranje:V-alkoholnih i bezalkoholnih pića
Odabir ambalažnog materijala za pakiranje:V-alkoholnih i bezalkoholnih pića // Ambalaža (Zagreb), 1 (2001), 19-23. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 91093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabir ambalažnog materijala za pakiranje:V-alkoholnih i bezalkoholnih pića
(Selection of a food packaging materials:V-alcoholic and soft beverages)
Autori
Galić, Kata
Izvornik
Ambalaža (Zagreb) (1331-0224) 1
(2001);
19-23.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Ambalažni materijali; alkoholna i bezalkoholna pića
(Active packaging; packaging materials; meat; modified atmosphere packaging)
Sažetak
Održivost voćnih napitaka u prvom redu je uvjetovana rastom mikroorganizama i kemijskim promjenama tijekom skladištenja. Komercijalno proizvedeni napitci podložni su gubitku arome ukoliko nisu proizvedeni na odgovarajući način i ukoliko su skladišteni pri povišenim temperaturama kroz duže razdoblje. Trajnosti voćnih napitaka uglavnom se ispituje na očuvanje vitamina tijekom proizvodnje i skladištenja. Značajan utjecaj pri tome ima i vrsta ambalaže u koju se sokovi pakiraju. Ambalaža propusna na zrak uzrokovat će i brže smanjenje sadržaja vitamina u odnosu na nepropusnu (hermetičku) ambalažu. Promjene koje se odvijaju kod flaširanog (ili u nekom drugom ambalažnom materijalu čuvanog) vina također ovise o tehnološkom postupku proizvodnje i uvjetima čuvanja. Vino je podložno različitim negativnim promjenama (zamućenju, taloženju) koje su većinom uzrokovane pogrešnim rukovanjem. Da bi se izbjegle te promjene potrebno je provesti niz zaštitnih postupaka tijekom čuvanja vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA