Pregled bibliografske jedinice broj: 90997
Utjecaj aminokiselina iz sastava sirutke na koroziju aluminija u slanoj otopin
Utjecaj aminokiselina iz sastava sirutke na koroziju aluminija u slanoj otopin // Zbornik radova 2.hrvatskog simpozija o elektrokemiji / Gojo, Miroslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001. str. 119-123. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 90997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj aminokiselina iz sastava sirutke na koroziju aluminija u slanoj otopin
(Influence of aminoacids from whey on the corrosion of aluminium in salt solution)
Autori
Berković, Katarina ; Ciković, Nada ; Galić, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 2.hrvatskog simpozija o elektrokemiji
/ Gojo, Miroslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001, 119-123.
Skup
2.hrvatski simpozij o elektrokemiji
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 17.09.2001. - 20.09.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Aluminij; aminokiseline; inhibitori korozije; slana otopina; sirutka
(Aluminium; Amino acids; Corrosion inhibitors; Salt solution; Whey)
Sažetak
Sirutka kao nusprodukt mljekarske industrije, zaostao nakon proizvodnje sira ima široku primjenu u pripremi različitih prehrambenih proizvoda. Odnos u njoj prisutnih esencijalnih aminokiselina, metionina i cisteina ovisi o vrsti izvorne sirovine i tehnologiji prerade, a u slučaju kravljeg mlijeka taj je odnos u korist metionina. Ispitan je inhibitorski utjecaj sirutke na koroziju aluminija u slanoj otopini (3 % w/v NaCl) polarizacijskim metodama i određeni su korozijski parametri. Za usporedbu pokusi su provedeni i u modelnim otopinama metionina i cisteina u natrijevom kloridu. Koncentracija sirutke i aminokiselina iznosila je 0.01; 0.001 i 0.0001 % w/v. Najniže struje korozije zabilježene su u otopinama s dodatkom sirutke (od 8 x 10-4 do 12 x 10-4 mA cm-2), dok su u otopinama aminokiselina bile nešto više (od 11 x 10-4 do 20 x 10-4 mA cm-2). Inhibitorski učinak primijećen je u otopinama metionina i cisteina koncentracije 0.01 % w/v (25-45 %) i neznatno za koncentraciju 0.001 % w/v (oko 6 %), dok u najnižoj koncentraciji nije bilo inhibitorskog učinka. Nasuprot tome sve slane otopine s dodatkom sirutke pokazale su inhibirajuće djelovanje na koroziju aluminija (20 - 45 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija