Pregled bibliografske jedinice broj: 909093
Salmonella spp. u svjetlu nedavnih zbivanja
Salmonella spp. u svjetlu nedavnih zbivanja // Zbornik XII. Simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem, Hrvatska, Šibenik, 10.-13. svibnja, 2017. / Mirta Balenović (ur.). - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo , 2017
Šibenik, Hrvatska, 2017. str. 196-196 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 909093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Salmonella spp. u svjetlu nedavnih zbivanja
(Salmonella spp. in the light of recent events)
Autori
Humski, Andrea ; Mikulić, Marina ; Stojević, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik XII. Simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem, Hrvatska, Šibenik, 10.-13. svibnja, 2017. / Mirta Balenović (ur.). - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo , 2017
/ - , 2017, 196-196
Skup
XII. Simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2017. - 13.05.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Salmonella spp, Uredba Komisije (EZ) br. 2073/2005
(Salmonella spp, Regulation (EC) No 2073/2005)
Sažetak
Salmoneloza je infektivna bakterijska bolest kojoj javnozdravstveni značaj desetljećima ne jenjava. Iako su glavni izvori bakterija roda Salmonella odavno prepoznati, zoonoza koju uzrokuju i nadalje je među najučestalijima u svijetu. Nedovoljno toplinski obrađena hrana životinjskog podrijetla, posebice meso i proizvodi od mesa peradi te jaja i proizvodi od jaja, kao i neodgovarajuće rukovanje istima uz posljedičnu križnu kontaminaciju okoliša, najčešće su dokazani izvori infekcije. U cilju provjere mikrobiološkog statusa određenih kategorija hrane i određivanja trendova pojavnosti pojedinih mikroorganizama u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, kao i provjere postizanja ciljeva zadanih planovima samokontrole subjekata u poslovanju s hranom u odnosu na obvezne mikrobiološke kriterije propisane Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, na godišnjoj ravni donosi Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla na razini prerade i stavljanja na tržište Republike Hrvatske. Izlaganje je posvećeno rezultatima mikrobiološkog pretraživanja uzoraka hrane životinjskog podrijetla ostvarenim u okviru provedbe Plana za 2016. s naglaskom na dokazanu prisutnost Salmonella spp. u uzorcima podrijetlom od peradi, serološku tipizaciju izolata i njihov javnozdravstveni značaj odnosno zoonotski potencijal.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb