Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908897

Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca)


Marušić Radovčić, Nives; Jakopović, Željko; Petrović, Marinko; Tomljanović, Kristijan; Grubešić, Marijan; Medić, Helga
Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca) // Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition, 12 (2017), 1-2; 14-18 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 908897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca)
(Physico-chemical characteristics of pectoral muscle of partridge (Alectoris graeca))

Autori
Marušić Radovčić, Nives ; Jakopović, Željko ; Petrović, Marinko ; Tomljanović, Kristijan ; Grubešić, Marijan ; Medić, Helga

Izvornik
Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition (1847-3423) 12 (2017), 1-2; 14-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jarebica kamenjarka grivna, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina, boja
(rock partridge, chemical composition, fatty acids composition, color)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je odrediti karakteristike (kemijski sastav i boju mesa) te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) jarebica kamenjarki (Alectoris graeca) sa četiri različita lokaliteta (Pag, Cavtat, Mosor-Seoca, Sitno Gornje). Prsni mišić jarebica kamenjarki ima povoljan kemijski sastav- sadrži 72, 75%-73, 45% vode, 19, 78% - 21, 33% proteina te 0, 20- 0, 54% masti. Ima tamniju boju mesa od mesa prsiju tovljenih pilića (nižu L* vrijednost). Udio zasićenih masnih kiselina (SFA) je 26, 64 - 40, 34% ; mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) 16, 35 - 46, 75% te 26, 61 - 52, 34% polinezasićenih masnih kiselina (PUFA). Prsno mišićje jarebica kamenjarki grivnih sadrži visok udio omega-6 i omega-3 masnih kiselina u preporučenom omjeru (1:1). Jarebice kamenjarke iz različitih lokaliteta imaju različitu ishranu što se u konačnici očituje i u različitom sastavu masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada inomics.com

Citiraj ovu publikaciju:

Marušić Radovčić, Nives; Jakopović, Željko; Petrović, Marinko; Tomljanović, Kristijan; Grubešić, Marijan; Medić, Helga
Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca) // Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition, 12 (2017), 1-2; 14-18 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Marušić Radovčić, N., Jakopović, Ž., Petrović, M., Tomljanović, K., Grubešić, M. & Medić, H. (2017) Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mišića kamenjarki (Alectoris graeca). Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition, 12 (1-2), 14-18.
@article{article, author = {Maru\v{s}i\'{c} Radov\v{c}i\'{c}, Nives and Jakopovi\'{c}, \v{Z}eljko and Petrovi\'{c}, Marinko and Tomljanovi\'{c}, Kristijan and Grube\v{s}i\'{c}, Marijan and Medi\'{c}, Helga}, year = {2017}, pages = {14-18}, keywords = {jarebica kamenjarka grivna, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina, boja}, journal = {Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Fizikalno - kemijske karakteristike prsnog mi\v{s}i\'{c}a kamenjarki (Alectoris graeca)}, keyword = {jarebica kamenjarka grivna, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina, boja} }
@article{article, author = {Maru\v{s}i\'{c} Radov\v{c}i\'{c}, Nives and Jakopovi\'{c}, \v{Z}eljko and Petrovi\'{c}, Marinko and Tomljanovi\'{c}, Kristijan and Grube\v{s}i\'{c}, Marijan and Medi\'{c}, Helga}, year = {2017}, pages = {14-18}, keywords = {rock partridge, chemical composition, fatty acids composition, color}, journal = {Croatian Journal of food technology biotechnology and nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Physico-chemical characteristics of pectoral muscle of partridge (Alectoris graeca)}, keyword = {rock partridge, chemical composition, fatty acids composition, color} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font