Pregled bibliografske jedinice broj: 908581
Kvasci i plijesni u mliječnim proizvodima
Kvasci i plijesni u mliječnim proizvodima // 19. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 18. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva / Sinković, Tajana (ur.).
Zagreb, 2017. str. 79-88 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 908581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvasci i plijesni u mliječnim proizvodima
(Yeasts and Moulds in Dairy Products)
Autori
Kalit, Samir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
19. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 18. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
/ Sinković, Tajana - Zagreb, 2017, 79-88
Skup
Devetnaesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 11.10.2017. - 12.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kvasci, plijesni, indikatori higijene, mliječni proizvodi
(yeasts, moulds, hygienic indicators, dairy products)
Sažetak
U radu je opisano što su kvasci i plijesni, koje su njihovi koristi, a koje štete u mljekarstvu. Također su opisani uvjeti koji pogoduju rastu kvasaca i plijesni u mljekarskim pogonima te kako spriječiti kontaminaciju kvascima i plijesnima. Opisani su mliječni proizvodi kod kojih su kvasci i plijesni indikatori higijene te pogreške tijekom zrenja sira uzrokovanih kvascima i plijesnima. Također se u radu govori o aflatoksinima i alergijama na plijesni (penicilin). Na kraju rada govorilo se o tehnološkim mogućnostima i ograničenjima primjene startera na bazi kvasaca i plijesni u proizvodnji mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)