Pregled bibliografske jedinice broj: 908539
Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi
Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 908539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi
(QUALITY AND SHELF LIFE OF FRESH CHEESE PACKED UNDER VACUUM AND MODIFIED ATMOSPHERE)
Autori
Marasović, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2017
Stranica
45
Mentor
Irena Barukčić
Ključne riječi
svježi sir, vakuum, modificirana atmosfera, pakiranje, trajnost
(fresh cheese, vacuum, modified atmosphere, packaging, shelf life)
Sažetak
Proizvedeni svježi sir od kravljeg mlijeka pakiran je u atmosferi zraka, vakuumu te modificiranoj atmosferi s dva omjera plina (60% N2:40% CO2 ; 70% N2:30% CO2) te su uzorci skladišteni u hladnjaku 18 dana. Uzorci su izuzimani i analizirani svaka tri dana. Kiselost je padala (s početnih 4, 66 na 4, 47), a broj naraslih kolonija mikroorganizama postupno rastao tijekom skladištenja u svim uzorcima, s tim da su te promjene kod uzoraka pakiranih u modificiranoj atmosferi i vakuumu bile znatno usporene (kiselost ne pada ispod 4, 50). Svi uzorci postigli su visoke senzorske ocjene (17, 63 – 19, 73), no uz minimalne razlike najbolje ocjene postigli su uzorci pakirani u modificiranoj atmosferi s omjerom plinova 70% CO2:30% N2 (prosječan broj bodova 18, 26). Vrijednosti ostalih ispitivanih parametara također su pokazali kako vakuum i modificirana atmosfera znatno produljuju rok trajanja uz očuvanje fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava svježeg sira
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija