Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 908532

Otpad od hrane - navike i spoznaje


Kalambura, Sanja; Radovčić, Josipa
Otpad od hrane - navike i spoznaje // Zbornik radova 9.konferencije o društveno odgovornom poslovanju / Matešić, Mirjana (ur.).
Zagreb: Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj - HRPSOR, 2017. str. 163-180 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 908532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Otpad od hrane - navike i spoznaje
(Food waste - habits and knowledge)

Autori
Kalambura, Sanja ; Radovčić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 9.konferencije o društveno odgovornom poslovanju / Matešić, Mirjana - Zagreb : Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj - HRPSOR, 2017, 163-180

Skup
9.konferencija o društveno odgovornom poslovanju

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.11.2017. - 22.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
otpad od hrane, nula otpada, gospodarenje, okoliš
(food waste, zero waste, management, environment)

Sažetak
Neupitna činjenica je da rast ljudske populacije dovodi i do enormnog porasta potrošnje, a time i posljedično stvaranja otpada. Otpad, posljedica svih naših aktivnosti, predstavlja gubitak resursa, poput energije i sirovina. Otpad od hrane moguće je promatrati iz različitih perspektiva: okolišno ali i etički. No, koliko stvarno odbacujemo hrane i koliko se tom problemu pristupa s razumijevanjem teško da možemo dati jasan odgovor. Činjeica je da nastaje svakodnevno, da se u kontekstu „nula otpada“ može promatrati kao jedan od ciljeva koje možemo dostići no jesmo li spremni za tako nešto? Cilj ovog rada je prikazati što je otpad od hrane te koliko su uzorak od 100 ispitanika stvarno osvješten o problemima otpada od hrane i kako s njim postupaju. Sukladno provedenom istraživanju došlo se do nekoliko zaključaka. Naime, većina ispitanika upoznata je s pojmom otpada i gospodarenju istog. Također, većina ispitanika nastoji spriječiti gomilanje otpada u vlastitom domaćinstvu (oko 60%). Vidljivo je kako je najveći udio otpada u kućanstvu upravo onaj otpad od viška pripremljene hrane (oko 46%). Zabrinjavajuće činjenice su te da 20% ispitanika nema stav o tome treba li se unaprijediti sustav zbrinjavanja otpada, dok 30% njih smatra da je bacanje hrane nebitno. Također, kada je iskoristivi proizvod pred istekom roka trajanja istraživanje je pokazalo da će 14% ispitanika baciti taj proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sanja Kalambura (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kalambura, Sanja; Radovčić, Josipa
Otpad od hrane - navike i spoznaje // Zbornik radova 9.konferencije o društveno odgovornom poslovanju / Matešić, Mirjana (ur.).
Zagreb: Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj - HRPSOR, 2017. str. 163-180 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kalambura, S. & Radovčić, J. (2017) Otpad od hrane - navike i spoznaje. U: Matešić, M. (ur.)Zbornik radova 9.konferencije o društveno odgovornom poslovanju.
@article{article, author = {Kalambura, Sanja and Radov\v{c}i\'{c}, Josipa}, editor = {Mate\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2017}, pages = {163-180}, keywords = {otpad od hrane, nula otpada, gospodarenje, okoli\v{s}}, title = {Otpad od hrane - navike i spoznaje}, keyword = {otpad od hrane, nula otpada, gospodarenje, okoli\v{s}}, publisher = {Hrvatski poslovni savjet za odr\v{z}ivi razvoj - HRPSOR}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kalambura, Sanja and Radov\v{c}i\'{c}, Josipa}, editor = {Mate\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2017}, pages = {163-180}, keywords = {food waste, zero waste, management, environment}, title = {Food waste - habits and knowledge}, keyword = {food waste, zero waste, management, environment}, publisher = {Hrvatski poslovni savjet za odr\v{z}ivi razvoj - HRPSOR}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font