Pregled bibliografske jedinice broj: 907550
Utjecaj ranije zaustavljene alkoholne fermentacije na aromatski profil i boju vina sorte Graševina
Utjecaj ranije zaustavljene alkoholne fermentacije na aromatski profil i boju vina sorte Graševina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 907550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ranije zaustavljene alkoholne fermentacije na aromatski profil i boju vina sorte Graševina
(Influence of the previously discontinued alcoholic fermentation on the aromatic profile and the color of Graševina wine)
Autori
Spajić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2017
Stranica
56
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; fermentacija ; aroma ; boja
(wine ; fermentation ; aroma ; color)
Sažetak
Vino je alkoholno piće svojstvene arome i boje, dobiveno procesom fermentacije soka, najčešće od grožđa, pod utjecajem kvasaca i bez prisutnosti kisika. Jedna od glavnih karakteristika koja određuje kakvoću vina i ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina od strane potrošača je aroma. Ona potječe dijelom iz sirovine, alkoholne fermentacije, a dio nastaje odležavanjem i njegovanjem mladog vina. Uz bistroću i živost vina, boja je najznačajniji dojam koji primamo osjetom vida. Boju vinu (bijelom, ružičastom i crnom) daju sastojci koji se skupnim imenom označuju kao tvari boje. Boje variraju ovisno o sorti, tehnološkom postupku zrenja grožđa i preradbe, te o vremenu odležavanja (zrenja, starenja) vina.Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola te antioksidacijsku aktivnost u vinima sorte Graševina dobivenim različitim tehnološkim postupkom proizvodnje. Utvrđeno je da tehnološki postupak proizvodnje utječe na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola i na antioksidacijsku aktivnost u vinu. Rezultati analize vina pokazali su da je vino dobiveno ranije prekinutom fermentacijom imalo veći sadržaj alkohola i veći sadržaj tvari arome koje potječu iz sirovine, grožđa. Također, vino proizvedeno potpunom fermentacijom imalo je veći sadržaj polifenola te antioksidacijsku aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija