Pregled bibliografske jedinice broj: 907242
Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi
Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 907242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi
(Co-culture-inducible bacteriocin production in lactic acid bacteria)
Autori
Marinić, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Uroić, Ksenija
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, bakteriocini, kokultivacija
(lactic acid bacteria, bacteriocins, co-culture)
Sažetak
Svojstvo bakterija mliječne kiseline da inhibiraju rast drugih mikroorganizama rezultat je nastajanja i djelovanja organskih kiselina, prvenstveno mliječne i octene kiseline te posljedično niske pH vrijednosti okoliša, a mogu nastati i drugi metaboliti s antimikrobnom aktivnošću, kao što su vodikov peroksid, etanol, diacetil, acetaldehid i bakteriocini. Od svih navedenih spojeva, poseban se naglasak stavlja na bakteriocine, specifične peptide s antimikrobnim djelovanjem prema srodnim bakterijskim vrstama. Stoga je u ovom završnom radu provedeno ispitivanje prisutnosti gena koji kodiraju za plantaricine, odnosno enterocine kod sojeva BMK Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13, Lactobacillus pentosus D1, Enterococcus durans D8 i Enterococcus faecium L3. Za daljnja ispitivanja bakteriocinskog djelovanja odabran je probiotički soj L. brevis D6. Budući da je bakteriocinska aktivnost usmjerena samo prema Gram-pozitivnim bakterijama kakve su i BMK, kao test-mikroorganizmi u tim ispitivanjima odabrane su dvije Gram-pozitivne bakterije koje se često pojavljuju kao kontaminanti u hrani - Staphylococcus aureus 3048 i Listeria monocytogenes ATCC 19111. Osim inhibitornog učinka probiotičkog soja L. brevis D6 na rast navedenih test-mikroorganizama, posebno je ispitana indukcija njegove bakteriocinogene aktivnosti uzgojem u kokultivaciji s istim test-mikroorganizmima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Uroić
(mentor)