Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907242

Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi


Marinić, Laura
Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 907242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi
(Co-culture-inducible bacteriocin production in lactic acid bacteria)

Autori
Marinić, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Uroić, Ksenija

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, bakteriocini, kokultivacija
(lactic acid bacteria, bacteriocins, co-culture)

Sažetak
Svojstvo bakterija mliječne kiseline da inhibiraju rast drugih mikroorganizama rezultat je nastajanja i djelovanja organskih kiselina, prvenstveno mliječne i octene kiseline te posljedično niske pH vrijednosti okoliša, a mogu nastati i drugi metaboliti s antimikrobnom aktivnošću, kao što su vodikov peroksid, etanol, diacetil, acetaldehid i bakteriocini. Od svih navedenih spojeva, poseban se naglasak stavlja na bakteriocine, specifične peptide s antimikrobnim djelovanjem prema srodnim bakterijskim vrstama. Stoga je u ovom završnom radu provedeno ispitivanje prisutnosti gena koji kodiraju za plantaricine, odnosno enterocine kod sojeva BMK Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13, Lactobacillus pentosus D1, Enterococcus durans D8 i Enterococcus faecium L3. Za daljnja ispitivanja bakteriocinskog djelovanja odabran je probiotički soj L. brevis D6. Budući da je bakteriocinska aktivnost usmjerena samo prema Gram-pozitivnim bakterijama kakve su i BMK, kao test-mikroorganizmi u tim ispitivanjima odabrane su dvije Gram-pozitivne bakterije koje se često pojavljuju kao kontaminanti u hrani - Staphylococcus aureus 3048 i Listeria monocytogenes ATCC 19111. Osim inhibitornog učinka probiotičkog soja L. brevis D6 na rast navedenih test-mikroorganizama, posebno je ispitana indukcija njegove bakteriocinogene aktivnosti uzgojem u kokultivaciji s istim test-mikroorganizmima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Uroić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinić, Laura
Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marinić, L. (2017) 'Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mliječne kiseline u kokulturi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marini\'{c}, Laura}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, bakteriocini, kokultivacija}, title = {Induciranje bakteriocinske aktivnosti bakterija mlije\v{c}ne kiseline u kokulturi}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, bakteriocini, kokultivacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marini\'{c}, Laura}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {lactic acid bacteria, bacteriocins, co-culture}, title = {Co-culture-inducible bacteriocin production in lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, bacteriocins, co-culture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font