Pregled bibliografske jedinice broj: 907236
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 907236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu
(Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus acidophilus with yogurt culture)
Autori
Dukarić, Terezija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.02
Godina
2017
Stranica
47
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena
Ključne riječi
kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus acidophilus
(cow’s milk, soy bevrage, probiotics, Lactobacillus acidophilus)
Sažetak
Mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka fermentirane su sa sojem L. acidophillus uz dodatak jogurtne kulture. Držanjem uzoraka u hladnjaku pri temperature 4 ͦC broj laktobacila je postupno opadao tijekom 21 dana. Međutim, broj živih stanica laktobacila bio je iznad probiotičkog minimum (CFU 106 mL-1) pa uzorci imaju značajke probiotičkog proizvoda. Također tijekom 21 dan čuvanja uzoraka najveće promjene u pH vrijednosti, titracijskoj kiselosti, viskoznosti, te senzorskim svojstvima uočene su između 1. i 7. dana. Isto tako, istraživanjem je proveden test prihvatljivost probiotičkog proizvoda. Prema rezultatima testa uzorci 1, 3, 4 i 5 bili bi prihvaćeni od strane potrošača kao funkcionalni proizvod, dok uzorak 2 ima neprihvatljive značajke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb