Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907236

Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu


Dukarić, Terezija
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 907236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu
(Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus acidophilus with yogurt culture)

Autori
Dukarić, Terezija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.02

Godina
2017

Stranica
47

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena

Ključne riječi
kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus acidophilus
(cow’s milk, soy bevrage, probiotics, Lactobacillus acidophilus)

Sažetak
Mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka fermentirane su sa sojem L. acidophillus uz dodatak jogurtne kulture. Držanjem uzoraka u hladnjaku pri temperature 4 ͦC broj laktobacila je postupno opadao tijekom 21 dana. Međutim, broj živih stanica laktobacila bio je iznad probiotičkog minimum (CFU 106 mL-1) pa uzorci imaju značajke probiotičkog proizvoda. Također tijekom 21 dan čuvanja uzoraka najveće promjene u pH vrijednosti, titracijskoj kiselosti, viskoznosti, te senzorskim svojstvima uočene su između 1. i 7. dana. Isto tako, istraživanjem je proveden test prihvatljivost probiotičkog proizvoda. Prema rezultatima testa uzorci 1, 3, 4 i 5 bili bi prihvaćeni od strane potrošača kao funkcionalni proizvod, dok uzorak 2 ima neprihvatljive značajke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dukarić, Terezija
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dukarić, T. (2017) 'Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dukari\'{c}, Terezija}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus acidophilus}, title = {Fermentacija mje\v{s}avine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probioti\v{c}kom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu}, keyword = {kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus acidophilus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dukari\'{c}, Terezija}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {cow’s milk, soy bevrage, probiotics, Lactobacillus acidophilus}, title = {Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus acidophilus with yogurt culture}, keyword = {cow’s milk, soy bevrage, probiotics, Lactobacillus acidophilus}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font