Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 907231

Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu


Vučemilović, Filip
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 907231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu
(Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus casei LC-Y with yogurt culture)

Autori
Vučemilović, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.11

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus casei
(cow’s milk, soy beverage, probiotics, Lactobacillus casei)

Sažetak
Cilj rada je bio proizvesti prehrambeni funkcionalni proizvod s probiotičkim svojstvima te ispitati zadovoljava li uvjete prihvatljivosti od strane potrošača. Pripravljeno je 5 uzoraka različitih omjera kravljeg mlijeka i sojinog napitka u 3 pokusa. Uzorci su bili podvrgnuti fermentaciji s pomoću probiotičkog soja L. casei LC-Y i jogurtne kulture te su čuvani 21 dan na 4°C. Pratilo se preživljavanje L. casei LC-Y, pH vrijednost, titracijska kiselost, viskoznost, senzorsko ocjenjivanje i prihvatljivost proizvoda. Nakon fermentacije uzorci ne zadovoljavaju probiotički minimum od 106 CFU/mL, stoga nemaju značajke probiotičkog proizvoda. pH vrijednost, titracijska kiselost i viskoznost se nisu značajno mijenjale. Senzorska ocjena pokazuje najmanje vrijednosti kod sojinog jogurta. Sojin jogurt je kod ocjene prihvatljivosti dobio najnižu ocjenu te ne zadovoljava standarde potencijalnih kupaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vučemilović, Filip
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vučemilović, F. (2017) 'Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilovi\'{c}, Filip}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus casei}, title = {Fermentacija mje\v{s}avine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probioti\v{c}kom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu}, keyword = {kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus casei}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilovi\'{c}, Filip}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {cow’s milk, soy beverage, probiotics, Lactobacillus casei}, title = {Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus casei LC-Y with yogurt culture}, keyword = {cow’s milk, soy beverage, probiotics, Lactobacillus casei}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font