Pregled bibliografske jedinice broj: 907224
Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca
Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 907224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca
(Kefir fermentation combination commercial kefir culture and kefir grains)
Autori
Ana-Marija Dujmović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2016
Stranica
52
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, irena
Ključne riječi
kefir, kefirna zrnca, kefirna kultura fermentacija, senzorika, reologija, fizikalnokemijska svojstva
(kefir, kefir grains, kefir culture, fermentation, rheology, sensory, chemical analysis)
Sažetak
Kefir je osvježavajući fermentirani mliječno kiseli napitak, dobiven djelovanjem bakterija i kvasaca sadržanih u kefirnim zrncima. U okviru ovog diplomskog rada pripremljeni su uzorci kefira koji su sadržavali različite omjere kultura (XPL1:kefirna zrnca) u inokulumu pri dvije različite temperature (25°C i 35°C). Na proizvedenim uzorcima provedena su kemijska, senzorska i reološka ispitivanja. Najkraće vrijeme fermentacije pokazali su uzorci fermentirani pri 35°C, dok uzorci dobiveni fermentacijom mlijeka s XPL1 kulturom su imali najduže vrijeme fermentacije pri obje temperature. Viskoznost kefira fermentiranog XPL1 kulturom veća je u odnosu na kefir fermentiran kefirnim zrncima pri obje temperature. Uzorak kefira koji sadrži 50 % inokuluma XPL1 i 50% inokuluma kefirnih zrnaca najbolje je senzorski ocjenjen.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb