Pregled bibliografske jedinice broj: 905553
Obrada otpada organskog podrijetla iz kućanstva tehnologijom efektivnih mikroorganizama
Obrada otpada organskog podrijetla iz kućanstva tehnologijom efektivnih mikroorganizama, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 905553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obrada otpada organskog podrijetla iz kućanstva
tehnologijom efektivnih mikroorganizama
(Treatment of organic wastes from household by
effective microorganisms technology)
Autori
Ižaković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
45
Mentor
Lenart, Lidija
Ključne riječi
EM tehnologija ; efektivni mikroorganizmi ; kompostiranje
(EM technology ; effective microorganisms ; composting)
Sažetak
U ovom radu koji se bavi mogućnostima primjene tehnologije efektivnih mikroorganizama ispitana je mogućnost proizvodnje efektivnih mikroorganizama prilikom kompostiranje organske biomase koja zaostaje prilikom svakog procesa pripreme hrane u kućanstvima. Organski otpaci koji se inače beskorisno bacaju mogu se uspješno iskoristiti tako da se prikupe na odgovarajućim mjestima i u odgovarajućim posudama i tretiranjem biomase pomoću suspenzije efektivnih mikroorganizama dobiti bezbroj blagodati u mogućnostima primjene. Dakle, prema postavljenom cilju istaživanja utvrđen je mikrobiološki sastav dobivene fermentacijske tekućine, kako u smislu udjela efektivnih mikroorganizama tako i u smislu sadržaja nekih drugih prisutnih mikroorganizama u kompostnoj masi. Ustanovljeno je kako se brojnost efektivnih mikroorganizama umnožila prilikom kompostiranja, pri čemu se kao rezultat tretiranja smanjio broj nepoželjnih vrsta mikrorganizama. Ovaj postupak stoga valja učestalo ponavljati sa svim otpacima organskog podrijetla bilo u kućanstvima ili uopće u svakodnevom životu, jer time se sprječava zagađivanje okoliša, a otvaraju se brojne pogodnosti primjene dobivenih korisnih i lako upotrebljivih vlastitih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek