Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905540

Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica


Jager, Nina
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 905540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica
(Examination of microbiological safety of organically grown oilseeds)

Autori
Jager, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2017

Stranica
67

Mentor
Lenart, Lidija

Neposredni voditelj
Podravac, Dijana

Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost ; organski uzgojene uljarice ; ulje ; maslac ; krušne mješavine ; uljarice
(microbiological correctness ; organically grown oilseeds ; oil ; butter ; bread mixtures ; oilseeds)

Sažetak
Organski uzgojene sjemenke biljaka uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog zadržanih nutritivnih vrijednosti, boljeg okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, njihova je mikrobiološka sigurnost upitna. Stoga je ovaj rad bio mikrobiološka kontrola tih proizvoda i usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o hrani hrani (NN 81/2013). Provedene mikrobiološke metode udovoljavaju zahtjevima propisanim hrvatskim standardima na temelju ISO-9001 standarda kvalitete. Ukupno je prikupljeno 40 uzoraka, uključujući 6 uzoraka hladno prešanih ulja, 9 organskih maslaca, 6 organskih proteinskih proizvoda, 8 vrsta sjemenki uljarica i orašastih plodova te 11 mješavina sjemenki uljarica i cjelovitih orašastih plodova za kruh i krekere koji su analizirani na aerobne mezofilne bakterije, bakterije iz porodice Enterobacteriaceae, plijesni i kvasce. Uzorci su također pregledani na prisustvo patogenih vrsta Salmonella i Listeria monocytogenes, te sulfit reducirajuće klostridije, ovisno o normama propisanim Zakonom. Rezultati su pokazali da su izmjerene vrijednosti bile ispod propisane normativne vrijednosti te su namirnice udovoljavale zahtjevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dijana Podravac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jager, Nina
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jager, N. (2017) 'Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jager, Nina}, year = {2017}, pages = {67}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, organski uzgojene uljarice, ulje, maslac, kru\v{s}ne mje\v{s}avine, uljarice}, title = {Ispitivanje mikrobiolo\v{s}ke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, organski uzgojene uljarice, ulje, maslac, kru\v{s}ne mje\v{s}avine, uljarice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jager, Nina}, year = {2017}, pages = {67}, keywords = {microbiological correctness, organically grown oilseeds, oil, butter, bread mixtures, oilseeds}, title = {Examination of microbiological safety of organically grown oilseeds}, keyword = {microbiological correctness, organically grown oilseeds, oil, butter, bread mixtures, oilseeds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font