Pregled bibliografske jedinice broj: 905540
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 905540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti proizvoda organski uzgojenih uljarica
(Examination of microbiological safety of organically grown oilseeds)
Autori
Jager, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2017
Stranica
67
Mentor
Lenart, Lidija
Neposredni voditelj
Podravac, Dijana
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost ; organski uzgojene uljarice ; ulje ; maslac ; krušne mješavine ; uljarice
(microbiological correctness ; organically grown oilseeds ; oil ; butter ; bread mixtures ; oilseeds)
Sažetak
Organski uzgojene sjemenke biljaka uljarica i orašasti plodovi te proizvodi njihove prerade su zbog zadržanih nutritivnih vrijednosti, boljeg okusa i pozitivnih učinaka na zdravlje sve omiljeniji današnjim potrošačima. Mnogi od tih proizvoda se mogu dobiti uz minimalno procesiranje, a budući da nisu termički tretirani, njihova je mikrobiološka sigurnost upitna. Stoga je ovaj rad bio mikrobiološka kontrola tih proizvoda i usporedba dobivenih parametara s normama koje propisuje Zakon o hrani hrani (NN 81/2013). Provedene mikrobiološke metode udovoljavaju zahtjevima propisanim hrvatskim standardima na temelju ISO-9001 standarda kvalitete. Ukupno je prikupljeno 40 uzoraka, uključujući 6 uzoraka hladno prešanih ulja, 9 organskih maslaca, 6 organskih proteinskih proizvoda, 8 vrsta sjemenki uljarica i orašastih plodova te 11 mješavina sjemenki uljarica i cjelovitih orašastih plodova za kruh i krekere koji su analizirani na aerobne mezofilne bakterije, bakterije iz porodice Enterobacteriaceae, plijesni i kvasce. Uzorci su također pregledani na prisustvo patogenih vrsta Salmonella i Listeria monocytogenes, te sulfit reducirajuće klostridije, ovisno o normama propisanim Zakonom. Rezultati su pokazali da su izmjerene vrijednosti bile ispod propisane normativne vrijednosti te su namirnice udovoljavale zahtjevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija